Filmen Charter bør sees av alle barnevernsansatte

Publisert 6.3.2020
Foto: Privat

Jeg var på åpningsfilmen på Kosmorama i Trondheim og fikk se filmen Charter. Dette var en film som ga en situasjonsbeskrivelse som berører mange barnevernssaker. Jeg oppfordrer derfor alle barnevernsansatte til å se filmen.

Alice (40) er i ferd med å miste foreldreretten til sine to barn, og nektes å feire sønnens bursdag med resten av familien. I et desperat forsøk på å vinne tilbake en plass i barnas liv, tar hun dem med på chartertur til Kanariøyene uten barnefarens samtykke. Håpet er at barna vil velge å bo hos henne når barnefordelingssaken havner i retten. Hun fikk lite sympati og politiet måtte brukes, selv om det ikke var noe fare for liv og helse. Dette er også situasjonen i mange barnevernssaker her i landet og politiet brukes oftere enn før.

Det er dessverre et faktum at det finnes mange som Alice rundt i landet som nesten ikke får se sine barn. Fortvilelsen er så stor at mange har samme tanker som Alice i filmen. Det er samtidig også mange fedre som er i samme situasjon og som gjør alt for å få kontakt med sine barn.

Barnevernets rolle kom lite frem i filmen, men også der hadde man en følelse over at de hadde tatt part i familiekonflikten. Det skjer dessverre ofte at barnevernet tar part i mange barnekonflikter, noe som er uheldig for å finne gode løsninger som begge parter kan være fornøyd med. Derfor er det viktig at man kan skifte saksbehandlere når kjemien er svær dårlig mellom saksbehandler og forelder.

Barnevernets rolle er vanskelig, men det er en betingelse at de skal være nøytrale og ha god kontakt med begge parter.

Svein Otto Nilsen
Bystyrerepresentant for Pensjonistpartiet i Trondheim