Publisert 19.8.2024
Foto: Wikipedia/Falstadleiren
Da ble filmen heldigvis klar for NRK. Mandag 8. juli 2024 kom første del. En rekke private givere klarte å få filmen på plass tiltross for avvisende støtte fra Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune i 2022. Bystyre avviste et forslag i bystyret fra Pensjonistpartiet mot 5 stemmer støtte til produksjon av dokumentaren: Motstandskampen i Trøndelag under krigen.
Når politikerne i Trondheim snakker om at kommende generasjoner ikke skal glemme hva som skjedde under krigen i Trondheim, så skuffet det når de samme politikerne avviste å støtte et slikt historisk filmprosjekt. Det var kun Pensjonistpartiet, Demokratene og 1 fra Rødt som var positive.
Hovedformålet med filmen, en serie i fire episoder, var å dokumentere en dramatisk del av motstandskampen i Trøndelag med vekt på krigens mørke sider – mishandling, tap av liv, angst og store personlige kostnader ved å involvere seg i illegalt arbeid. Filmen fortalte en spennende historie og ga en innsikt som skapte refleksjoner rundt flere sider av motstandsarbeidet. Ved å samle bilder, filmer, intervjuer og gjenstander fra motstandskampen under andre verdenskrig var det mulig å gjenskape en del av historien som ellers lett ville gå tapt. Dette ble spesielt viktig med sikte på å formidle krigshistorien til kommende generasjoner.
Dokumentaren bygger på boken «Motstandskamp fra Trondheim» fra 2019, skrevet av Tor Busch og følger ni unge Trondhjemmere, med Odd Sørli som leder, fra den 9. april 1940 til den 8. mai 1945. De bygget opp en hemmelig militær motstandsorganisasjon som drev med etterretning, våpensmugling, våpenopplæring og sabotasjeaksjoner – hele tiden med trusselen fra Gestapo og Rinnanbanden hengende over hodet. Høsten 1943 ble de hardt rammet av Gestapo med arrestasjoner, tortur og drap som resultat, men holdt stand fram til at tyskerne kapitulerte i 1945.
For å opprettholde en kritisk diskusjon om krigshistorien i årene framover vil NTNU lage et pedagogisk opplegg rundt filmen rettet mot den videregående skolen og grunnskolens ungdomstrinn. Trondheim og Trøndelags krigshistorie kan med dette danne grunnlag for studentoppgaver ved NTNU.
Det er sterkt beklagelig at Trondheim kommune og Trøndelag Fylkeskommune ikke deltok i finansieringen av filmen. Det hadde vært en viktig markering av at de er interessert i å ta vare på en viktig del av regionens krigshistorie. Nå er filmen vist på NRK og neste kamp er å få dette inn i skoleverket slik at kommende generasjoner ikke skal glemme hva som skjedde i 1940- 1945.
Bystyret ber ordføreren se på muligheten til at Trondheim kommune kan bruke NTNUs sitt pedagogiske opplegg rundt filmen Motstandskamp fra Trondheim i ungdomstrinnet.
Svein Otto Nilsen
Gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trondheim bystyre