Fjern dette uvesenet!

Publisert 9.1.2022
Foto: Privat/Colourbox

Det finnes et moderne fenomen, eller skal vi si «yrkesgruppe», som kaller seg «influensere». Eller skal vi si «påvirkere» på norsk? Som regel unge kvinner, men også unge menn, med bra utseende og figur. Ofte så pyntet, botoxert, silikonert og sminket, at amerikanske juletrær blir misunnelige. De slipper til i ulike media, og gir unge kvinner og menn «tips» og råd om hva de unge kan gjøre for å ta seg bedre ut, få et «vakrere» ansikt, større bryster, six-pack, finere figur, hva «riktige moteklær og sminke» kan gjøre for gjøre unge kvinner – også unge menn – mer «attraktive», smarte, vakrere, vellykket, få mer selvtillit osv. Ja gid, altså!

Medaljens bakside er alle de unge som føler mer eller mindre at det å oppnå status som «super-babe», er umulig for dem. De ser seg i speilet, og ser at nesa er for stor, kvisene er der, hårfargen og frisyren er feil, baken er for stor, brystene for små, magefettet er jo der, osv. Jenter – men også forfengelige gutter – som før de ble utsatt for påvirkerne – var fornøyde med sitt utseende, sin kropp og sine klær, opplever i en god del tilfeller psykiske problemer – nettopp fordi de føler seg mislykket, utafor, umoderne osv. Noen får så sterke negative følelser og lavt selvbilde, at de velger å tre ut av dette liv. Slikt er tragisk!

Av etiske, moralske og menneskelige hensyn bør denne «yrkesgruppen» forbys å opptre i media, på Facebook o.l., og heller finne seg noe annet å gjøre! Mange liv kunne vært spart, mange unge ville føle seg både lykkelige og fornøyde, med så vel kropp, utseende og klær. Og mote- og sminkehysteriet trenger vi alle å bli spart for. En blir kvalm av slikt!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.