Flere forbud skaper trivsel?

Publisert 3.8.2019
Foto: Sfm.no

Det var en gang at det i Norge klukket og boblet i mang en kjeller rundt om – ikke minst på landsbygda. Folk brygget og brente sitt eget drikke til mat og festlig lag. Men så fikk edruskapens forkjempere og lensmenn den idé, at dette var lite bra for folket. Og så ble dette kreative tiltak forbudt – til beste for de fleste. Det var den gang.

Så til vår egen tid – Bergen by. Denne gangen er det ikke hjemmebrent styresmaktene vil til livs, nei da. Folk skal ikke få bruke bilene sine hverken her eller der, ikke parkere der det er mest praktisk for den enkelte, ikke kjøre her – og ikke der, folk som har valgt å bo i båten sin ved privat kai skal ikke få lov til det, sosialt mc-treff for mc-folket ved Rundetårnet skal det bli slutt på, osv. osv.

Dette er Forbudstiden 2. Bergen er i ferd med å bli en spøkelsesby, der folk med kjøretøy – på 4 og 2 hjul – er i ferd med å bli uønsket. Forretninger må stenge eller flytte. Og har du valgt å bo i båt – som mange gjør i verden ellers -, så kan du ikke ligge ved kai i Bergen. Hva er det maktmenneskene i Rådhuset driver med? De ødelegger sjarmen og kosen i bymiljøet, og ser på seg selv som overformyndere med ett mål i livet: Å forby mest mulig, for det skaper trivsel!

Det siste tåpelige utspillet er kravet om at mc-folket ikke får ha sitt populære treffsted mellom Rundetårnet og Zacharias-bryggen. Jeg har selv stått der med sykkelen ved flere anledninger. Det er en munter og hyggelig tone blant mc-gutta, med prat om syklene, om reparasjoner, treff og turer, og interesserte kommer bort for å prate og skryte av doningene. Det er alltid plass til å gå forbi for folk, og dette er et treffsted med historie fra 60-tallet.

Bergen kommune står overfor et kommunevalg i september. Det er all grunn til å stemme inn fornuftige, jordnære politikere, som forstår og vet hva som må til for å redde trivselen i Sentrum. Bl.a. å oppheve alle de tussete og meningsløse forbud og pålegg nåværende makt-elite har praktisert. Forbudstiden 2 må oppheves, og Sentrums plasser, forretninger og stengte P-plasser må bli tilgjengelige igjen – både for folk og kjøretøy! Da blir det liv og trivsel i byen!

Terje Haugom.