Flytt transport fra bil til båt

Publisert 24.1.2024
Illustrasjonsfoto: AI/Photoshop

Firmaet Cargow kan få fart på ønsket om mer transport på sjø. Denne saken må løftes opp i Hovedutvalg for Samferdsel. Kysthavnalliansen består av fire midtnorske havneselskap som prøver å flytte deler av sjømateksporten til Europa fra bil til båt. Det står 34 kommuner bak de fire interkommunale havneselskapene, Kristiansund og Nordmøre Havn, Trondheim Havn, Nord-Trøndelag Havn Rørvik og Helgeland Havn.

I mange år har det vært et ønske både fra politikere og næringsliv å øke transporten på sjø, slik at belastningen på veiene kan gå tilsvarende ned. De tre involverte Fylkeskommunene Trøndelag, Nordland og Møre og Romsdal har funnet gjennom samarbeid at sjøtransport kan være økonomisk mulig. Sammenlignet med de ressursene som planlegges brukt på å gjøre veitransporten større og bedre, er det dessverre grunn til å tro at regjeringen legger til rette for enda flere tunge godstransporter på norske veier.

Kysthavnalliansens pilotprosjekt med havbruksnæring og sentrale matvareaktører har vist at det er mulig å etablere transport av sjømat på båt. 21. august 2020 gikk frakteskipet MV Akranes sin første tur med fersk laks fra Kråkøya i Nærøysund og Jøstenøya på Hitra til Rotterdam i Nederland. Erfaringene var så gode at man håpet på en kraftig satsning. MV Akranes hadde kapasitet til å frakte 100 semitrailere.
Dessverre så har transporten på sjø stoppet opp av andre grunner, men håpet er nye frakteskip som igjen satser.

Pensjonistpartiet har fått innspill fra firmaet Cargow som var interessert i å komme i gang. Ifølge Fredric Stjerne-Overby baserer de sin drift på en etablert rute mellom Mosjøen – Gjemnes – Rotterdam. De har kapasitet og fleksibilitet til å inkludere Hitra som fast anløpshavn én gang i uken i begge retninger. Deres fartøy bruker tre døgn fra Hitra til Rotterdam, noe som innebærer at fersk fisk som sendes fra Hitra fredag ettermiddag/kveld vil ankomme Rotterdam søndag ettermiddag/kveld. Varene blir deretter transportert direkte videre til kunder, slik at leveranser til blant annet Nederland og Frankrike kan skje grytidlig mandag morgen.

Den 13. desember gjennomførte de sin første testlast med fersk laks fra Hitra til Nederland, og erfaringene var positive. Deres mål er imidlertid ikke begrenset til sjømateksport. De arbeider aktivt for å finne løsninger som kan omfatte et bredt spekter av laster, inkludert andre eksportvarer, forsyninger, og industrigods. De tror at en overgang fra bil til båt kan gi store fordeler for både miljøet, næringslivet og samfunnet som helhet, og de ønsker å skape en transportløsning som møter behovene til ulike bransjer.

Deres forretningsmodell er tuftet på samarbeid med lokale transportører både på Hitra/Frøya og i Rotterdam. De benytter moderne kjøretøy og miljøvennlige fartøy med lave utslipp. Foreløpige beregninger viser at de kan oppnå store utslippsbesparelse (70–80 %), på eksempler vi har sett på, sammenlignet med tradisjonell lastebiltransport. De har også mulighet til å vurdere anløpssteder lenger nord dersom de får positivt engasjement fra næringslivet og lokalpolitikken.

Cargow ønsker å fremme sjøtransport som det foretrukne valget i bransjen, og bidra til å endre det etablerte mønsteret der mange i dag har all logistikk basert på langdistanse lastebiltransport. Deres mål er å få mer av lasten som i dag går på vei over til sjø. Pensjonistpartiet ønsker å få diskutert muligheten til igjen å få på plass en transportør som kan flytte deler av sjømateksporten til Europa fra bil til båt.

Per Ervik
Medlem i Fylkesutvalget for Pensjonistpartiet

Svein Otto Nilsen
Gruppeleder for Pensjonistpartiet

Mer informasjon om rederiet kan leses på nettside: www.cargowthorship.com