Flytte til bygder i Norge?

Publisert 26.1.2024
Foto: Sfm.no

Dagbladet hadde en artikkel den 9.1.2024 om at staten vil at folk skal flytte til bygder i Norge. Jajamensan, de får det sagt disse politikerne våre. Først så gjaldt det å få folk fra bygda og inn til tettere steder. Nå ser det ut for at trenden skal snu? Da er det vel litt heldigere for de som har en eiendom ute på bukke-bygda som man kan flytte til i så fall? Hva sier Støre til dette? Tviler sterkt på at han hadde flyttet til et sted der ingen skulle tru at nokon kunne bu.

De som tvert imot er vant med slike plasser fra før, kanskje kunne klare sånt om man ble nødt? Men samtidig er det jo som å gå seksti år bak i tid – minst. Da kreves det en del kunnskaper, det er ikke bare å flytte slik. Slike kunnskaper er ikke alle forunt å ha tilgang til lærdom for, om man da ikke må til et museum for å lese seg opp. Det er da svært mye man bær lære, men som folk i dag ikke ser som relevant, men som kan bli en nødvendighet enten man ville like det eller ikke.

Dette er ikke alle klare for, selv om noen kanskje ville tro at det er enkelt. Folk som har flyttet fra slike steder og husker hvordan dette var, husker nok en del. Men de som i dag skulle starte selv, har svært liten peiling på hvordan man skulle klare det. Ville tro at det ville blitt litt for ensporet og kjedelig for dem som er vant til mer «liv og røre» i hverdagen. Selv om kanskje tanken på innlegget er godt ment, så ser jeg ikke at det får noen stor oppslutning, heller ikke politisk.

Om det skulle legges til rette for slikt, må i alle fall NLF skyves på eller legges vekk. Uten vil ikke dette ha særlig relevans, denne er hemmende for tiltaket! Dette vet man som har eiendom med landbruk helt ned i fjæresteinene på en øy, og hvor man ikke kan tillate seg hva som helst, og selv om det kunne virke relevant på flere måter. Lett å bo på bygda, der man i noen tilfeller er avhengig av båt? Selv om man i dag har tilgang til motorisert båt, er dette lettere enn den gang årene var motoren. Lurer på om dette påfunnet er skapt av SP?

Ellinor Nerbø