Følg med på hva deres poder driver med!

Publisert 4.2.2019
Foto: Colourbox

Det er blitt et samfunnsproblem – eller? Flere leketøys-forretninger og –kjeder i Norge må pakke sammen. Årsak? Barn leker ikke lenger slik som før. I vår barndom for rundt 60 år siden, lekte guttene med biler, elektriske tog, snekret små båter som ble testet i en passende sølepytt, og vi bygget plankehytter i trærne og barhytter i skogen. Jentene lekte med dukker, dukkehus, samlet glans, hoppet strikk osv.

I vår tid leker ikke barn som før – med noen få unntak. Allerede i barnehagen dukker «pedagogiske» nettbrett opp, barna vokser opp med nettbrett, mobil-telefon og dataspill. Både hjemme og på skolen! Bøker? Niks! Man må jo «følge med i tiden». Dette er deres «leketøy», som forsvares av foreldre og pedagoger med at «dette er jo bra at de lærer seg tidlig, for det handler jo om hva de skal drive med i framtiden!»

Og etter skoletid er mange med på voksen-styrte aktiviteter, som fotball, korps m.m. Idealet i de fleste lag er «Bli best! Vinn, eller forsvinn!» Voksne ledere med en konge i magen kan være en ulykke for mange, og det å oppleve taperen, er ikke bra for noen! Det meste av barns «leketid» styres indirekte av Google, Microsoft, kravstore trenere og markedskreftene i fritt spill gjennom reklame direkte rettet mot barn og unge! Hva med fri lek, undring, fantasi, fri fysisk aktivitet, og sosialt samspill med andre barn og unge -, live, ikke digitalt!

Og hva er det som får unge mennesker til å legge sine liv i hendene på de «sosiale medier»? Det mest usosiale, nedbrytende, selv-ødeleggende og farlige nettverk som finnes! Misbruke seg selv ved å kle av seg, og ta bilder av seg selv, for så å legge dem ut på internett? «Se, hvor deilig jeg er! Sexy, ikke sant?» Og på nettet sitter gamle griser og sikler, for så å ta kontakt som «interessert 15-åring»! Foreldre, – ta kontroll! Følg med på hva deres poder driver med! De er barn til de er 18! Dere er sjefen!

Unge tar sitt liv pga. ting de har rotet seg borti på nettet! Mobbing, sjikane, utestenging – følg med! Det kan bli en for høy pris å betale! De unge må ta foreldres NEI på alvor! Slave av «sosiale medier» gir ingen framtid! Finn gode venner som er til å stole på – live – ikke på nett! Mobiler og internett må brukes begrenset, med fornuft, – ikke være ens alfa og omega! Livet utenfor skjermen har mye godt å by på, – smak på det!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.