For dyre boliglån?

Publisert 14.6.2024
Arkivfoto: Sfm.no/Jan Hansen

Så i Nettavisen I-nyheter at selv rikfolket nå har problemer med rentenivået på boliglån. Ser ikke da folk flest at her er det noe som er riv ruskende galt fatt hva gjelder bolig å bo i?

Det som er feilen er jo at prisene når man kjøper, er så til de grader himmelfalne at dette grenser til galskap. De som bærer den største skylden her er meglerne som ser kun sin egen profitt av et salg av boliger de selger. Dette blir et problem for kjøperen. Noen ganger så lokker man kunden med et nivå man tror man skal kunne klare. Og så går det galt når rentene jager som en jojo. Og det blir ikke tatt godt nok med i utregningen av betalingstilbudet kunden skal takke ja til eller si nei til.

Selv bankerne har også her et ansvar overfor kunden, men ser de alltid det som de også burde se, når en del av disse også står bak meglerne? Hva tjener så banken på å ha ansatt en megler som skal selge boligen, og hva tjener så banken på en skyhøy pris på enheten? Nå er det avdekket at det selges ulovlige leiligheter (slik det påstås å være) i Oslo (Majorstuen) hvor man ikke har plass til stort annet enn en stol og et mindre kjøleskap og ingen vaskemaskin? Sengen er plassert oppe under taket og man må i stige for å finne sengen.

Hva i all verden er det da som foregår på boligmarkedet når rommet (leiligheten) ikke er større enn et soverom på ti-tolv kvm? Det er da underlig hva man får presset inn i dette og selger det som en leilighet? En bod på da to kvm i heldigste fall, hva får man inn der tro? En porta potti, men hvor skulle man tømme den hen i så måte?

Dette forteller meg at her har det gått bananas for å tjene penger, koste hva det koste må! Ingen har satt grenser hvor mye man skal kunne tjene på et kott, eller en rønne om så er! Lengre ute i perifirien der noe kunne selges, så blir det helt andre summer eller så ser noen noe andre ikke ser og betaler nesten hva som helst bare man får kloa i andres uansett.

Merkelig dette eiendomsmarkedet… Helt vilt!

Ellinor Nerbø