For lav kjøttproduksjon i Norge

Publisert 13.11.2020
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det man leser i norske aviser i år, er at det kan spøke for at det blir for lite ribbe til jul. Det er også nevnt at det blir mangel på kjøtt i hele 2021. Altså betyr det at enten så produserer man for lite, eller så eksporteres det for mye ut til andre land slik at det i Norge blir for lite. «Det er nok mat i Norge», sa Erna Solberg da folk hamstret i mars da pandemien slo ut i Norge. Hva sier du nå da Erna når selv du kunne bli fri for ribben din på julekvelden?

Norsk matproduksjon består jo av mer enn bare å produsere ribben til jul. Det skal også lages skinkepålegg, julesylte, og andre påleggssorter som man mesker seg med både i julen og ellers i året. Hva sa jeg ikke for en stund siden om at det kan være lurt å ha et småbruk liggende et sted, dersom man skulle få bruk for det? Det sies jo at det mest søkte i eiendomsmarkedet nå er nettopp småbruk. Skal tro hvorfor?

For en familie, så skal det ikke så store greiene til for å ha nok til eget bruk av det man høyst trenger og kanskje litt til. Det er ikke så store fjøset man trenger heller for å ha det man trenger i så måte. Har man eiendom som er på en måte «oppdelt» i flere steder tilhørende det man eier, så er man meget godt hjulpet. Men! Nå er det julens matbord man er bekymret for i en del aviser som har nevnt at det kan bli for lite på bordet til oss alle på julekvelden.

Man kan vel også konstatere at det er en del nordmenn som spiser lutefisk på julekvelden og/eller pinnekjøtt. Selv i min barndom, i begynnelsen av femti-årene, så vet jeg at vi måtte spise kjøttsuppe på julaften, hvor jeg som barn selv var med i «produksjonen». Grønsaker som man ikke hadde som er vanlig i dag, var den gangen pen kost å bruke i denne retten slik som kålhode. Det ble hagens blomsterbed som delvis ble brukt for å dyrke et par stykker kålhoder og en del av potetåkeren til en potetrand til gulrøtter, i tillegg til poteter.

For å få gulroten til å virke mer «forseggjort» så kokte hun disse først, for deretter å bruke en riflet kniv for å få riflede skiver av de for denne suppen. Så det var ikke store greiene i trange tider. Disse tidene kan fort komme tilbake, kanskje før man vet ordet av det. Tror ikke at Erna Solberg har store sjansene for å sette seg inn i slike tider, til det har hun for store tanker om seg selv og sine, men det har jammen meg flere andre også! Hva skal til for at folk skal kunne se hvordan man skal klare seg i en tid, hvor man se andre muligheter enn det man hittil har vært vant til? Svært mange tror jeg vil få store vansker med overlevelsesevnen!

Ellinor Nerbø