For vanskelig å bo i Nord-Norge?

Publisert 23.2.2024
Foto: Colourox

Flyktninger flytter fra Nord-Norge. De liker ikke den norske vinteren. Klimaet (som det heter) blir litt for tøft ser det ut for.

Selv om de får både bil, sertifikat av NAV (som andre ikke får på samme måten) så blir dette litt for «traurtig» for denne folkegruppen. De flytter til større byer der de treffer likesinnede. Altså , etter fem år så står man fritt å flytte på seg. For så vidt greit nok.

Men hva når man har en jobb, tjener greit og enda til at begge har jobber man tjener greit med og har bolig som er rimeligere enn i en større by, så velger man likevel å gå fra dette og flytter til en større by og der gå arbeidsledig og la NAV ta seg av det meste. Ser at de da ikke er vant med snø i mengder eller at en storm raser rundt hushjørnet. Dette burde de fått vite før enn at de skal plasseres til utkantene langt fra de store byer.

Da spør jeg om de bodde både trangt, langt unna jobb, et greit hjem de flyktet fra og hit til Norge, og så blir det ikke slik man vil? Selv om man får en jobb, tjener greit, får mye rett i fanget som andre nordmenn ikke får, og så flytter de vekk fra nord og mener at det ble for «tøft»? Er flyktninge-programmet for snevert da tro? Hvilke kvalifikasjoner har da den enkelte man skal hjelpe? Hva kan man bidra med for å gi dem hjelp som monner nok?

Det er ikke bedre å bo langt til skogs i en annen bygd enn det er å bo nordpå. Det er bare en forskjell, og den er at der oppe er det litt lengre mørkt i mørketiden. Litt mer utsatt værmessig, men du verden så flott når man har tilgang til å se nordlys og midnattsol. Hva er da penere enn det i Norge og så er det ikke bra nok? Da undres jeg på hva det er som blir bra nok eller blir noe som helst bra nok? Ikke rart at kniver slipes ofte og brukes?

Ellinor Nerbø