Forbud mot søskenbarnekteskap?

Publisert 7.2.2018

Av Ellinor Nerbø
Illus.foto: Colourbox

Hørte at Sylvi Listhaug (Frp) at det kommer til å bli fremsatt forslag om forbud for søskenbarnekteskap. Hva vil det egentlig hjelpe mot når man tenker seg om?

Kong Olav var i sin tid gift med sitt søskenbarn. Han var heller ikke den eneste i Norge på den tiden og etterpå. Dette har flere nordmenn også gjort. Men jeg skjønner at det er islamske ekteskap som er i tankene, noe man kan forstå når man vet at en stor majoritet er inngiftet på denne måten i flere generasjoner. Så kan vi vel atter en gang blande vårt særskilte barnevern inn i denne prosessen.

Gitt at barn fra to søskenfamilier blir plassert eller adoptert til andre mennesker, og som kan komme i den situasjon at man som unge, havner i en utdanningssituasjon eller i en arbeidssituasjon og treffer hverandre, men uten at man vet hvem den andre er og forelsker seg. Eller blir man gift eller samboende og får barn med store eller mindre handicap og skjønner ikke hvorfor det oppstod.

Dette er et problem som man kan komme borti, og da får man en lov som hindrer folk å finne sin egen identitet, og dette kan får store følger. Skal man da gå i søkemotoren til «My Herritage» eller annen form for slektsgransking for å søke om den man blir kjent med, kan være en slektning før man involverer seg med vedkommende?? Dette kan høres ut for å «være på spissen», men dette er heller ingen umulighet heller. I barnevernet er ikke tanken mellom idioti og renheklet ondskap så veldig lang.