Førerløse biler og ansvar!

Publisert 26.6.2017

Av Terje Haugom, samfunnsdebattant
Illus.foto: Colourbox

Bilen kjører vi selv

En bieffekt av «moderne elektronikk og mobilteknikk» er at noen glupe amøber på død og liv skal innføre «selvkjørende biler»! Hørt slikt tull! Vel, det finnes en del kvinnfolk og «mann med hatt» som absolutt burde la elektronikken kjøre bilene deres, – det ser vi hver dag!

Men ikke i dette liv om noen skal få ta fra meg gleden over å kjøre min egen bil! En god del ulykker med slike «robot-biler» har overbevist meg om, at med 49 års erfaring bak rattet – uten uhell -, klarer jeg den jobben så mye bedre selv! Og de fleste av dere lesere med meg! Hvorfor får enkelte gnomer lov å forske på slike unødvendige, tullete ting? De burde heller finne ut hva som kan gjøres for å få dagens facebook-avhengige til å løsrive seg fra den lille glassplate-guden sin!

Førerløse biler og ansvar

De første førerløse biler er på veiene. Først fra Tesla, så kommer Volvo, og snart blir denne kjøregledes-dreperen å finne hos de fleste bilprodusenter! Men en ting ingen har tenkt på til nå, er hvordan ansvarsforholdet blir, dersom mennesker eller dyr blir kjørt ned av en førerløs bil. HVEM skal stilles til ansvar? Han eller hun som leste avisen ved rattet i 80 km/t, eller skal bilen straffes med avskilting og kondemnering? Har forsikringsselskapene ferdigutviklet forsikringer som omhandler slik risiko? Og hva sier Norges Lover og rettsapparatet om dette feltet, som garantert blir virkelighet like om hjørnet?

En fullstendig unødvendig «utvikling», som aldri kan hamle opp med friske, gode sjåførers reaksjonsevne og årvåkenhet! Ikke skal man få slå gresset selv lenger, ikke kjøre sin egen bil, og snart er alt så automatisk, at mennesket reduseres til en gnom som kun skal få gleden av å betale for all elendigheten, mens hjernen deaktiveres og visner bort! GALSKAP! Dette tullet må stoppes!