Forkjølelsen som forsvant

Publisert 13.11.2021
Kilde og foto: Mynewsdesk

Har du tenkt over at det har vært mindre snufsing og hosting rundt deg de siste månedene? Tall Apotekforeningen har hentet inn tyder på færre forkjølede nordmenn de siste ni månedene enn normalt.

Fra april til oktober ( år 2020 – vår merknad) ble det solgt 450 000 færre hostedempende midler i apotekene enn i samme periode i fjor. Det tilsvarer nesten en halvering fra de en millioner pakningene hostemedisin som ble solgt i denne perioden i fjor.

Nesespray mot tett eller rennende nese viser samme tendens, men ikke like kraftig. Det ble solgt 225 000 færre flasker nesespray i perioden april til oktober sammenlignet med 2019, tilsvarende en reduksjon på 20 prosent.

Viser at smitteverntiltakene virker

– Tallene tyder på en kraftig nedgang i hvor mange som har blitt forkjølet i perioden siden Norge stengte ned i mars. Forkjølelsesvirus smitter via dråper og fysisk kontakt, omtrent som koronaviruset. Vi mener dette er et tydelig tegn på at veldig mange nordmenn har tatt smittevernrådene på stort alvor. God håndhygiene, fysisk avstand og hosting og nysing i albuekroken hindrer også smitte av forkjølelse, forklarer Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

Andresen håper de gode vanene kan bli med oss videre også når koronapandemien kommer under kontroll.

– I disse tider er det fint å se at pandemien også kan ha hatt noen positive konsekvenser. Dem er det ellers langt mellom. Selv om forkjølelse er en ganske uskyldig sykdom for de fleste, er det mange som kan bli slått ut for noen dager. Mindre forkjølelse er bra for hver og en av oss, men også for samfunnet, mener hun.