Fra Ellinors sylskarpe penn

Publisert 21.2.2020
Foto: Colourbox

Når nødnettet svikter

Nå var det ikke så lenge dette varte, men tenk dere i en helt annen situasjon der dette kollapser helt og det ikke blir mulig å få dette til å virke igjen?? Ingen klarer nok å se en slik situasjon, men den kan lett oppstå. Når teknikken svikter så er det svært lite man kan gjøre når man ikke tillater å ha en backup sånn i bakhånden. Hva om dette hadde skjedd helt og fullt i hele landet samtidig?? En umulig tanke sier du?? Slettes ikke. Det kan skje fortere enn man aner. Det som er verst er ved sykdom og helsetjenester og brann. Resten kan man avhjelpe selv om man bare er kreativ nok.

Denne gangen var det bare en liten stund , men man ser også alvoret i dette. man skal ikke være så «blåøyd» at man tar alt av sikkerhet for gitt. Det er det nok dessverre  svært mange som tenker, synd det i grunnen… Hvorfor ikke ha flere mobiltelefoner også hos de som styrer nødnettet, hvor den ene er en backuptelefon som er intakt til enhver tid… Alt var visst litt bedre før se det ut til da man hadde vanlig telefoner å hjelpe seg med selv om mobiltelefonen ble mer «populær»..Men det kan likevel bli problemer..om strømnettet svikter, da får man ikke ladet opp noen telefoner, hva da…morsesignal eller røyksignaler???? kanskje en walkie talkie kunne være tingen????

Staten trekker flere millioner i støtte

I Vestvågøy kommune har staten trukket flere millioner i støtte til kommunen fordi innbyggerne ikke har høyskoleutdanning. Altså i en kystkommune der fiske er en hovedinntekt for de som bor der, eller har annet yrke/jobb hva omhandlet fiske og fangst, for dem som har dette som yrke, så skal kommunen få mindre støtte fra staten når man ikke har utdanning som «professor med doktorgrad», før man setter beina i en fiskesjark?? Hvor mange kystkommuner opplever at dette er en realitet?? Det er noe merkelig med denne pengetildelingen fra staten når man får lese at utdanning skal være føringen for om man som kommune skal få midler eller ikke eller mindre midler enn andre, når det skal være et kriterie at innbyggerne skal ha høyskoleutdanning for at kommunen skal eller ikke skal få tildelt statlige midler? Hvordan skal det da gå med for eksempel eldreomsorg i disse kommunene? Må man tenke tanken på at man selv må snekre likkisten fordi man ikke tjener nok i små kommuner????

Tikkende «klimna-klokke»

Nå må jeg virkelig spørre hvem det e så er så uklok at man kom på at man skulle ha en tikkende klimaklokke rett i nærheten av Stortinget , eler skal man si «galehuset»?? Den skal visstnok fortelle folket at om ti år så er det en katastrofe i emning,og at det er slik at «verden står ikke til påske»??? Jeg har tenkt tanken på et gammelt ordtak som sier at «den siste idioten enda ikke er død», og jeg begynner jammen meg å tror at det er noe i det ordtaket… Det mennesket som er oppfinneren til dette tøvet skulle jeg likt å hatt en saftig samtale med…tro nok at konsonanter hadde sittet ganske løst, og svar hadde fått en vanskelig forklaring….

Ellinor Nerbø