Fra Ellinors sylskarpe penn

Publisert 15.1.2022
Foto: Colourbox

Media: Aldri har havet vert varmere…

Likevel så skal man produsere mer laks i laksemærder til havs og i alle fjorder? Da blir neste spørsmål. Tåler laksen så varmt havvann? Altså kan man også da stille spørsmålet om det er årsaken til at slik produksjon skal opp og på landbaserte mærer? Skal man da ha en avkjøling av sjøvannet før det tappes over i kummene som laksen skal leve i?Jajamennsann, laksenæringen kjenner visst ingen grenser når laksen vokser opp overmedisinert og ser ut som en halvveis oppblåst ballong? Prøver man å selv tilrettelegge /lage egen røkelaks og kjøper fersk / frosset laks i butikken, tiner den, fileterer den og legger den i sukker, pluss litt salt et par dager, for så å smøre den med tre-eddik/røkesyre, så ser man at skinnet er løst, det ramler av fiskeskrotten. Dette kaller man for super matfisk? Jeg spiser i alle fall ingen oppdrettslaks, takke meg til normalt vokst fisk!!

NRK TV: Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Filmen om Borgny og Roald tok faktisk seerrekorden. I løpet av ca. atten timer, så hadde denne filmen gått over åtte ganger i NRK sin spillemaskin – både i NRK 1 og NRK2 i fjernsynsruta. Det har aldri før skjedd fra denne programserien ble til første gangen i Oddgeir Bruaset sin tid heller. Denne filmen her ser ut til å føre til en val-farting til denne øya til sommeren later det til. Selv sitter jeg med indikasjoner på at folk ønsker å ta med seg egen båt på henger for å sette ut i nærheten for å gå med båt ut dit for å se denne vakre øya.

Jeg har fleipet med at man kanskje burde reise opp for å starte pølsebod på kaia eller bokstavbilletter av de tilreisende…hehe. Men noe kan man nok finne på når man kan se en mulighet for en bitte liten «nisje» å tjene litt på i kjølevannet av den populariteten denne filmen gir en mulighet til. Guiding på øyen og fortelling om øyens historie er også en ting man kan legge inn i denne «nisjen», for den historien er lang og strekker seg flere enn 200 hundre år bakover i tid. Den som har søkt øyens eldre tider og menneskene bak i tid, har nok grunnlag for å fortelle historien om gammelt levd liv og hva man livnærte seg av på slike steder.

Historier om slike steder samt en kaffekopp og litt å bite i er heller ikke noe å kimse av. Men det har heller ikke vert noen dans på roser for alle på denne øyen opp gjennom tidene, det vitner historien om øyen i sitt klare språk. Det har ikke alltid vert enkelt å bo og leve slik, men folket har klort seg fast all den tid man visste hva man hadde og ikke hva fremtiden ble til av i dag. Nå er det bare Borgny og Roald som fremdeles klorer seg fast i øya og noen skjønner nok ikke helt hvorfor, men deres historie som denne filmen forteller, vitner om to mennesker som klart seg av hva man har men ikke hva man får om man forlater denne herlige øya. I tillegg har de noen herlige etterkommere som stiller opp for sine foreldre, og på den måten setter pris dem. Det er nok mange som fikk med seg. Dette er til etterfølgelse også for andre i stedet for den egoismen som råder i dag. Den dagen de to ikke er der lengre, da er øya et ødelagt kapittel vil jeg påstå, da det også ikke alltid er kjærkomment med mennesker med en karakter som flere ikke ser velkomment, og øya blir nedbygget.

Som å betale 100 kroner for et brød

Det er som Advokat Sylte sa i Debatten den 6-1-22, at strømprisen kan sammenlignes med å kjøpe et brød til hundre kroner. Altså for å si det rett ut: Det er nesten samme pris som kjøpere må betale i en gårdsbutikk hvor man steiker brød for salg. Når brødet har vert steikt i en steinovn på gården, og på samme gård der man også har en gårdskafe og selger også annen mat i selskaper eller andre tilstelninger, og hvor prisen er langt over himmelrommet. At noen har funnet en «nisje» på gården for å skaffe merinntekt på er nå en ting, men at prisnivået for kunden gjør at man ser at dette er å flå folk, er vel å dra inntekter litt for høyt. Derfor legges flere slike «tilbud» nå ned sammen med gårdsdriften.

Hvor lenge var himmel-bonden da i paradis?? Men det er vel flere slike «Himmel-bønder» i drift på andre måter hvor ønsket om snarlig profitt er gjeldende? Dette ser man på flere måter. Alle vil ha en bit av kaka selv i en matbutikk kan man bli lurt. Dette heter forretningsteft, salgsteknikk, hva mer? Jo mye vil ha mer og fanden vil ha fler. Og en viss het plass blir det aldri fullt nok??!! Slik er det også med våre styrtesmakter (regjeringer). Også Staten skal fylle pengebingen og folket «skal med» i at staten skal flå folket. Altså! Man skal straffes fordi statskassa skal fylles til randen, slik at det renner over for at landet skal yte mer «bistand» les: innvandring av dimensjoner, og slik at det norske folk med tiden byttes ut, og veien til at andre skal gå fortere. Men landet må samler penger nok for et slikt formål som disse skal «dele på» når de kommer i flertall, og folk nå skal betale for herligheten når Europa flommer over, og disse kan komme til et drømmeland hvor statskassen er overfylt og til å høste av, les rane? Det man ikke ser, det er at til syvende og sist så rammes man selv. Hva da når man møter seg selv i døra?

Ellinor Nerbø