Fra Ellinors sylskarpe penn

Publisert 27.11.2023
Foto: Colourbox
Merknad: Dette er innsenders meninger om ulike forhold.

Det er krig på dørsterskelen

DSB kommer med en alvorlig anbefaling. VI, nordmenn bør klare oss i en uke, tidligere var det snakk om tre dager. Ja, dett var dett, en alvorlig påminnelse i alle fall.  Har alle det man trenger? I Dagbladet/ VG har DSB ennå en gang lagt ut om hva en husstand trenger pr.person en viss tid.  Jada, jeg har også mast litt om dette her, om hva man trenger og hva som er nødvendig av hva man trenger. Det er ikke bare dyrtid som gjør at folket sliter selv om det også er harde tider nå. Man bør nok alle som en nå se at dette virkelig er nødvendig. Nå like før jul så bør man i alle fall se hva som kan lure rundt neste sving. Er det da ikke greit å være litt forberedt? Da er det mye man trenger mer av på vinteren enn om sommeren tenker jeg.

Men folk ser ikke ut for å forstå at det er nødvendig med mer enn om det var sommer, og selv om en krise også varer om vinteren bør en forberede dette også. Da blir det jo kaldere og man trenger mer enn hva man kan om det er sommer. I dag har vi terror som ett eksempel. Det kan fort bli til noe enda mer alvorlig, og der har Sverige noen større problemer , men de kommer stadig nærmere oss i Norge. Så vet vi at også Finnland er et truet land , og hvor langt unna den trusselen er vi, og som også grenser til den samme  trusselen. Alle vet hvem den aktøren er. Nå må folk se til å våkne, ta de forholdsregler man kan gjøre. Noe kan man skaffe og det gjelder nok de fleste. Gassovn og minst to 11-kilos gassbeholdere, minst tre kokeapparater for gass og flasker nok, dette klarer alle å finne ut av,bålfat, bålpanner, det finnes mange typer i salg, jernrist for denne , da får man en ute-koke-plass om det kniper på.

Det er ellers bare å spørre DSB, så får man også noen tips tenker jeg, men man kan vel klare å bruke de små grå selv også?? Kanskje et par fiskestenger er lurt? Eller om man har en båt selv, noen andre fiskeredskaper som er lurt for dem som har anledning til det, drivstoff til bil (og båtmotoren) er også nødvendig, det er ikke sikkert at en buss går når du trenger den? Lyskilder på gass, eller batterier, stearinlys, fyrstikker eller også en lighter, mobil-lader , men da trenger du en generator, hva trenger den for å virke om ikke drivstoff? Da har man kommet et godt stykke på vei. Alle  ser jo i dag at folk går med nesa rett i mobilen og ser ikke hvem som er rundt seg, og går praktisk talt direkte rett på både husvegger og busser, selv midt i et gangfelt! Altså hva gjør disse folka om mobilen er tom for strøm? De går i spinn! Bruk nå denne tiden å sett deg i godstolen og tenk over hva du trenger i en gitt situasjon, det er ikke bare å springe til skogs!

GAZA-penger fra Støre

Statsminister Støre gir Gaza 350 millioner. Samtidig sier han at det blir vanskelig å unngå at Hamas tar sin del av kaka. Hvor uvitende klarer Støre da å være når dette tilsier at hele beløpet havner i Hamas sine hender. Hva tror man da at midlene går til? Jo enkelt forklart så går dette garantert ikke til annet enn våpen for å tirre Israel på samme måten som tankegangen til resten av den muslimske verden.

Altså Støre holder fremdeles hånden over Hamas! Det hjelper ikke at Støre snakker seg hes om at Hamas drev med terror, og så går han hen og gir en terrororganisasjon penger fra Norge?? Er tiden inne for å styrte Støre som Statsminister og erstatte ham med en annen inntil det kommer et nytt valg? Dette fikk meg til å steile!

Store mega solcelleanlegg til glede eller ikke?

På Stortinget så ønsker man å få fart på byggingen av store solparker hva omhandler strømproduksjon. Samtidig snakker man også om at private bør satse i samme retning. Da snakker man om å legge solceller på hustaket el. lign. Man snakker også i en bisetning i en debatt at også borettslag bør tenke samme tanken. På Sola i Rogaland mistet et hus med dette på taket hele anlegget sitt i stormen som nå «herjer» langs landets kyst og noe inn i «innlandet » for tiden. Hva ville skje om man skulle ha slike anlegg der man tenker dem bygd der vind kan gjøre samme type skade?

Er det bare sånn at Sola-væringen kun var u-heldig eller hadde man festet sakene godt nok til at dette ikke burde skjedd? Hvem vet. Men hva om det skulle bli andre uheldige omstendigheter som slåt til, ville dette da like vel være greit eller u-greit når noe står på og strømmen likevel forsvinner? Hva skjer når strøm er årsaken til at vann pumpes dit det skal for å få vann i kranen? Dette er reelt det bør alle forstå, det er ikke bare å skru på kranen og så renner der vann ut? Heller ikke ned-spylingen et annet sted i huset? Hva gjør folk da? Jo, de er i harnisk. Ser ikke muligheter for sistnevnte heller om der er noe ute som er hvitt og ligger på marken for å bruke til den slags, om det får smelte litt først. Kan også kokes før annet bruk i en knipe.

Ellinor Nerbø