Fra Ellinors sylskarpe penn

Publisert 12.1.2024
Foto: Colourbox

Bussene som fryser
Selskaper som driver trafikk ruter som skal gå i rute og ikke går i kulden fordi man har kjøpt katta i sekken, bør sende regning for dette til regjeringen og trafikantene som ikke kommer seg dit man skal av samme årsak bør gjøre det samme. Dette er ene og alene et statlig problem all den tid dette ikke holder mål. Man skal ikke vedta noe man ikke klarer å se konsekvenser av. Hvorfor svikter ikke bomstasjonene og fotoboksene på samme måten når det er så kaldt? Her er det ikke bare kommunen men også staten som er synderne når man før i tiden holdt sine ruter men klarer ikke det i dag? Dette er noe underlig høre og lese om.

Kanskje skulle man heller ty til hestedrosjer og la MDG koste opp avfallet demmes? Riktig nok ville denne formen for drosjetur ta noe lengre tid, men hesten eller hundespannet ville finne frem til bestemmelses-stedet fortere enn trikken og bussen som aldri går? En el-drosje kan nok heller ikke hjelpe når kulden er opp mot 35 gr. i minusgrader?? Kanskje er det for noen (som man så i tv-ruta) at et par ski, eller en sparkstøtting også gjør nytten?? Kanskje hockey-skøyter også er noe å tenke på? Ring da Johan Olav Koss, han vet vel råd?

Mer mangel på mat
Først setter man opp matprisene for deretter å ha for lite av både egg og melk som det ser ut for å være mangler på. Altså, kan man mistenke at hele matforrådet snart blir enda mindre? Så snakker man om at man kan importere, hvorfra spør jeg når det også andre steder nå er mangler i matleveransene? Som ikke det er nok så leser man at i Sverige så skal folket forberede seg på en eventuell krig? Blir det ikke noen vanskeligheter med «svenskehandelen» da tro? Man kan vel så spørre, men her på bukke-bygden(e) kan man vel kanskje være glade for at man har en jordlapp for å sette noen poteter i eller et snes potetkasser av sorten pallekarmer slik at man i tilfelle ikke er helt hjelpelaus om det kniper på.

Den som vet av gamle hellere (fjellhuler) som det i ut-gammel tid bodde folk i og hvor man brukte grue for å lage seg mat og holde varmen i, så klarer man seg alltids. Men! Har man slikt i Sverige som nå er de som er mest truet for tiden? Nå er det melken man ser blir for lite av, flere hundre tusen liter snakker man om. Verre blir det i byer når dette slår inn for fullt? Akk ja, godt at noen ser at man bør være litt forberedt, men hvordan klare dette om det skjer noe man ikke ønsker? Tenk på hvordan du klarer deg best mulig, det er ikke sikkert at Rema er åpent når du trenger det.

Høyere strømpriser til evig tid?
E24 meldte at strømprisen i Norge vil gå enda lengre opp og holde seg høy i nesten uoverskuelig fremtid. Altså, her bør man belage seg på å gå til innkjøp av bålpanner av det nyeste slaget hvor man kan koke ute den middagen man skal ha.. Eller så får man bygge en utebod for dem som kan det som kan inneholde en mer rentbrennende vedkomfyr som man også kan bake egne brød i. Ganske lik de som man hadde i eldre tider. Verre vil det bli for dem som bor i blokk som ikke har denne muligheten. Da bør man skaffe seg et annet «kryp-inn» som rommer det du trenger for å bruke minst mulig med strøm, eller at du ser muligheter for å skaffe deg annen strømkilde enn el-strøm fra kraftverk. Kanskje en litt mindre hytte langt til skogs hvor man har tilgang til en sag og en øks. Veden varmer som kjent minst tre ganger den.

Første når du hugger den (sager den ned), så når du klyver den, deretter når du stabler den og til sist når du fyrer med den. Slike nymotens vedfyrings/kokeovner koster ca. 30 000.- kroner. Den har termometer i brødbake-døren, så da har du det du trenger. Finner den på nettet og hvem som selger denne. Den kan også brukes i en gapahuk med dør om det er en tanke. Så avhengigheten av strøm er ikke noe som strengt tatt er nødvendig til absolutt alt. Noe kan man være den foruten om man legger til rette for det der det kan gå an. Flere går nå til innkjøp av gassovner og kokeapparater når strømmen er på det dyreste. En gass-komfyr for dette får man i vanlig komfyr-størrelse og i Hybel-komfyr-størrelse som kan stå på et konsollbord og flasken under den lille koster rundt 3000.- kroner, men på sikt er den også verdt det. Det er ikke mange vintre man har før den er tjent inn igjen, og da kan vel bare Statkraft sitte og telle hvor mye de taper i inntak når mange nok går over til andre muligheter hvor man kan spare penger på sikt. Hvem klør seg da i hodet til de blir sår i hodebunnen om ikke finansministeren?

Ellinor Nerbø