Publisert 11.2.2025
Arkivfoto: Colourbox
Mindre ost å få kjøpt, eller?
Nå forsvinner det to ysterier til i landet, denne gangen både i Ørsta og i Tresfjord i Møre og Romsdal. Begge lager ypperlig god ost, men dette holdt ikke mål mer, eller? Skal da Tine produsere disse andre steder, det sier man nok ikke noe om.. Tine beholdt ett igjen i dette fylket og det er de som produserer jarlsberg-osten i Elnesvågen, og det var på «hengende håret» at ikke denne også gikk ut forrige gang man trakk ut produksjons-steder for osteproduksjon. Kan man nå ane at en del av årsaken kan være at så mange bønder legger ned, når man likevel snakker om å styrke matsikkerheten ved norsk landbruk?
Alt dette tøvet som Støre nå roter i grøten med, gjør vel at folk ikke lenger har tro på en eneste politiker mer? Mat må man nok ha alle som en, men hvorfra de skal ta den er visst helt ute i det blå. Jaggu kan man være glad den som har et småbruk i bakhånden om det kniper på, selv om det er lite så har man det man har. Fisk og poteter har man klart seg på før i trange tider. Men det skal jo litt til før man er helt i mål, for om du skulle ha et par dyr sånn på tampen om du måtte, så må du ha et sted å ha dem?? Jo, «sam-fjøs» hos de som har en er jo en mulighet for flere, det skal vel da være for å leve selv, for folk, og ikke tjene millioner på? «Alle» som kan bør hjelpe hverandre tenker jeg, (i en krise om man måtte), så får de som ikke liker «naboen» gjøre sitt på sitt vis.
Kystfiskeflåten i tilbakegang?
Leser at statsråden nå vil redusere kystfiskeflåten og at også fritidsfiskere ikke skal få fiske det de ønsker. Da er det vel rett å spørre om det er slik at man ikke på eget grunnlag, skal få fiske det man ønsker enten man sitter i en mindre båt eller man står på et svaberg med en fiskestang i handa? Ministeren kan si hva man mener, men jeg er av den oppfatning at vil jeg ta med meg ett tonn fisk fra nord til sør, så spør jeg ingen om det! Om jeg hadde plass nok for frakten på saken, så spurte jeg ikke om det heller. Det ble min sak! Dette heter «mat-auking»! Ett ord som ministeren kanskje aldri har hørt før?
Om dette er sammensatt til flere typer middagsretter så skal man ikke bry seg med slike bagateller. Man snakker jo i regjeringen om «selv-forsyning» og så skal dette komme på bordet? Folk som har vokst opp nede i fjæresteinene og nesten (for det meste) om bord i en båt kan vel dette med å fiske, og lage ditto måltider av sakene man får opp av havet? Man blir en smule frustrert over hvor kort tankegangen er hos de som tror de styrer landet for tiden. Tenker at ministeren heller aldri har tatt en fisk av en fiskekrok og langt mindre «hanket en line», ei heller «egnet en»? Har denne hørt om en «Svenske-pilk»? Langt ifra, heller ikke hvordan en «Hamarøy-pilk» ser ut? Hva med å filetere en stor sei på åtte kilo?
Hva når man får femti stk. på en fisketur? Tror nok at selv Støre hadde fått noen problemer der, men selv en liten på tretti cm, så kanskje, som blir å regne som en litt stor «mort» som man sier det om småfisken? Den «bør» være ca. førti cm lang, men det er ikke noe krav. Denne «småfisken der» er jo også en delikatesse rundt Sankt Hans. Da er den full av fiskelever som er knakende godt kokt, og i sammen med denne «moder-fisken» denne levra kommer fra, og sammen på tallerken med kokte poteter til og et flatbrød til? Kan man få bedre mat sprell levende rett opp av havet og noe godt i glasset til? Skal tro om dette satte smaksløkene i gang hos Støre nå da? Skal tro om dette høres fristende ut??
Ellinor Nerbø