Fra Terje Haugoms tastatur

Publisert 27.2.2021
Foto: Privat (Innfelt Colourbox)

Ekspertisen taler.

Om man kan kalle det yrkesgrupper eller ei, vites ikke sikkert. Men musikk-anmeldere og retts-psykiatere kan få det til å koke i mange av oss. Og mange føler blodtrykket stiger når de f.eks. leser innlegg i avisene som ikke matcher det den enkelte leser mener, eller har en egen oppfatning av.

Ta nå artisten Tix for eksempel. Han som vant den norske finalen i MGP med sin egne låt «Fallen Angel». I hans låter beskriver han ofte elementer fra egen oppvekst og skolegang, mobbing, utestenging, depresjon o.l. Elementer mange kjenner seg igjen i, og som kan være godt å dele gjennom sang og musikk. Andreas Tix Haukeland gjør dette på en fin og ekte måte. Og så opplever han at musikk-anmeldere – såkalte eksperter – skriver negative og sårende ting om vinnerlåten, og sarver den ned etter noter. Mye tyder på at slike «eksperter» bruker sine ord for å markere seg, for å påvirke evt. lesere, og viser med all tydelighet at de selv ikke har oppnådd å vinne noe som helst selv i sitt eget liv, og da lar de misunnelsen og uvitenheten ramme andre. Sang og musikk skal oppleves der og da, uten en «ekspert-nekrolog» i ettertid. De burde holde munn.

Så har vi rettspsykiaterne. Hvor mange drapsmenn og -kvinner går ikke omkring i samfunnet, fri og frank – etter våpendrap, blind vold, knivdrap, øksedrap, kveling osv., bare fordi retts-psykiateren fant ut at «gjerningspersonen var ikke ved sine fulle fem i gjerningsøyeblikket»? Og derfor ikke kunne straffes! Noen blir rett nok idømt fengsel eller forvaring, men langt fra alle! Det kan sies mye om norsk rettsvesen og straffeutmåling, men et drap er et drap. Det å ta livet av et annet menneske – uansett motiv og årsaker, – er et drap. Vi vanlige, dødelige lekfolk godtar ikke unnskyldninger og bortforklaringer fra «ekspertene» – retts-psykiaterne. Er drapet begått med fullt overlegg, i sinne, i rus, i psykisk ubalanse, eller i uaktsomhet – drap er drap. Det skal det sones for. Slippe fri tikkende bomber – da ingen vet når det smeller neste gang, – bygger på «ekspertene» i retten – rettspsykiaternes uttalelser til fordel for gjernings-personen. Slikt har vi vanlige lekfolk sett tallrike eksempler på. Norsk justis!

Norge – et demokrati i revers?

Hører det hjemme i et demokrati å gi blaffen i hva folket mener? Å stenge gater, parkeringsmuligheter, nærmest tvinge folk til å kjøpe en batteribil de slett ikke vil ha, øke avgifter på fossilt drivstoff (som vi har rikelig av), bare for å gjøre det så dyrt å bruke en driftssikker bil, at man blir tvunget til enten å kjøpe duracell-kanin, reise kollektivt (der det er mulig), sykle eller gå? Hører det hjemme i et historisk demokrati å tvinge folk til å kjøpe ny og kostbar vedovn, hvis de ikke vil fryse i hjel? Hva med å foreslå at folk må slutte å spise kjøtt, fordi kyrne promper metan-gass? Tvinge folk til å flytte fra hjemmene sine, for de skal rives, og gi plass til blokk-fortetning og kollektivtransport? Er det demokratisk å hevde at «Nei, du får ikke bygge enebolig i vår kommune lenger, for vi vil at du skal bo i blokk! Basta!»? Er det demokrati å gjøre kål på et historisk bybilde og et levende handelsliv som folk elsker, bare fordi noen forstyrrede personer gjerne vil ha en bilfri by, og heller store lekeplasser for politikerne og deres barn? Kan denne destruktive prosessen snues, eller er det for sent? Snart er det valg. Og det er ikke for sent å gjeninnføre demokratiet da!

Ny kanal i NRK!

Nå har det vært mer enn nok utgåtte programmer – f.eks. i NRK 2 – pga. «corona-nytt»! Det er på høy tid at NRK oppretter en ny NRK 4 – KUN for corona-nytt og andre tragedier vi må fôres med døgnet rundt! Det finnes nemlig mange blant oss eldre som gleder oss til «Gull eller gråstein», «Antikk-duellen» og «Med hjartet på rette staden». Og når slike gode programmer stadig går ut, eller flyttes på – til det passer NRK å kjøre dem, bare fordi det skal være pressekonferanse eller spørretime i Stortinget o.l., da bør det være en NRK 4 kanal som BARE tar seg av den slags! Vi er dritlei alle disse «om-prioriteringene»!

Terje Haugom, samfunnsdebattant