Fra Terje Haugoms tastatur

Publisert 21.5.2021
Foto: Colourbox (Innfelt: Privat)

Effektiv effektivisering?

I de hine hårde dager – før det digitale spøkelset la sin klamme hånd over alt det gode arbeid som tusener av dyktige kontorister gjorde hver arbeidsdag – kunne en henvendelse eller sak til f.eks. NAV ta 1 til 2, kanskje 3 uker å ferdig-behandle. Så kom data-alderen, og alt skulle bli mer effektivt og raskere. I dag har vi endatil en effektiviserings- og digitaliserings-minister. Tusenvis av arbeidere innen handel og kontor og service-næringen ble erstattet av datamaskiner og ditto eksperter ved tastaturene. Nå skulle alt gå på skinner ….

I denne anledning er det høyst betimelig å stille følgende spørsmål: Hva er det da – i vår fantastiske, digitale tidsalder – som gjør at en henvendelse til NAV kan ta fra 3 – 10 år på å komme gjennom systemet? Kan ministeren svare på det? Hvilken nytte har vårt demokrati av disse tekniske fremskritt? Det ser vi bl.a. på «selvbetjent scanning» i butikkene. Kassadamen er 5 ganger raskere!

Som man reder…

Så ligger man. Da 2. verdenskrig var slutt i Norge, og okkupantene trakk seg tilbake, ble de nordmenn som hadde valgt okkupantenes side – landssvikerne – skutt. Ikke alle, men de verste. Enkelt og greit.

Opp mot vår tid har verden slitt med en voksende gruppe islamistiske ekstremister – Den islamske stat, IS – som med terror, vold, drap, brutalitet og annen djevelskap har vist sin avsky for vestens demokrati, vestlig kultur, respekt for andre menneskers liv, historiske minnesmerker osv. Det helt ubegripelige er at tilsynelatende mentalt friske, norske kvinner har valgt å forlate det trygge, norske samfunnet, og reist til ørkenstrøk for å slå seg sammen med terroristene, og delta i kampen mot den verden de forlot. Og islamistene tok vel imot dem, og som regel ble det født barn der ute i sanddynene. Mange barn. Svenske og danske kvinner var like villfarne som norske. Og – som forventet – de bolde krigerne ble etter hvert utryddet av allierte, vestlige styrker. De sortkledde kvinnene var blitt enker, og barna farløse ….

Disse kvinnene valgte selv å slå seg sammen med de islamistiske terroristene. De forlot hjemlandet, og valgte å støtte kampen mot den trygge, velordnede verden de kom fra. Altså landssvikere – i ordets beste forstand. Og nå vil de hjem igjen. De vil ha tilgivelse, og bruker sine små barn som sikkerhet for returbillett. Norske myndigheter har allerede latt en av disse kvinner komme hjem, under påskudd av at den lille gutten var syk. Ingen har fått vite hva som feilte gutten, med landssvikeren fikk 3,5 år i fengsel. Det at kvinnen fikk komme hjem – stikk imot folkeviljen – gjorde at FRP forlot regjeringen i ren protest.

Nå må våre myndigheter tenke seg svært godt om, før de begår liknende tabber. Landssvikere blir ikke skutt i Norge lenger, men en passende straff er å la dem bli der de er. Barna klarer seg nok, men har sannsynligvis arvestoff fra sin krigerske far. Hva det kan bety for Norge når de vokser til, kan være skremmende å tenke på. Å ta flere av disse IS-kvinnene hjem, kan bety mistillit til regjeringen, og null håp for H, V og KrF til høsten. Men i så fall fortjener de det! Som man reder, så ligger man!

Utslippsfrie soner – sprøyt!

Lan Marie Berg (MDG) er hjernen (?) bak «utslippsfrie soner» i Oslo. Og dette tøvet har smittet over til byråds-kollega Bakke i Bergen. Er det ikke snart på tide at den unge damen oppretter bakkekontakt, før dette ender med et «utslippsfritt» Bakvendtland som ingen – foruten de med samme villfarne idéer – vil ha? Vil neste regjeringssjef – uansett om det blir Trygve, Jonas eller Siv – være så snill å opprette normale tilstander i våre to største byer? Fjerne disse «utslippsfrie sonene» og annet tull MDG-gnomene har funnet på! Om Regjeringen må overstyre byrådene, så er dette helt greit! Hadde en berømt forfatter skrevet verket «En folkefiende» i dag, er ingen ekte nordmann eller nordkvinne det minste i tvil hvem modell for verket ville vært! Og husk: Uten bilen stopper Norge – også våre byer! Og ingen har beviselig mistet livet pga luften i våre byer. Er det så ille, er det god plass på landsbygda!

Et betimelig spørsmål.

Er norske borgere fornøyde med sammenslåingen av kommunene? Hva med fylkene? Dette er spørsmål Senterpartiet ser ut til å dvele ved. Hva sier f.eks. dere som bor i Bjørnafjorden kommune? Var det bedre med å bo i Os, og i Fusa? Eller hva med Øygarden? Var det en bedre tid i Sund, Fjell, og Øygarden slik det var? Og Alver kommune: Var det ikke noe eget med Meland, Radøy og Lindås? Og hva med Vestland fylke: Mange synes Hordaland og Sogn & Fjordane var bedre! Og hva med Viken og de andre?

Og slik er det landet rundt. Sammenslåingene var uten tvil en måte å kvitte seg med tusener i kommune- og fylkesadministrasjoner. Det er jo et spørsmål hvordan den sittende regjering vil bli husket i historien: De som kom med lite fungerende reformer, unødvendige sammenslåinger, og nærmest tvang til å bygge og bo i fortetninger langs buss- og bane-traséer! Ved høstens valg vil de som overtar regjeringskontorene utvilsomt ta disse påfunnene opp til ny vurdering! Vi gleder oss!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.