Fra Terje Haugoms tastatur

Publisert 26.7.2021
Foto: Colourbox (Innfelt privat)

Lade-kaos og grønn overtro.

Lille Norge prøver å redde kloden fra «den visse død» ved å overtale folk til å kjøpe elbil. Som eneste land i verden med vanvittig mange elbiler i forhold til folketallet, er vi et muse-pip i internasjonal sammenheng. Vi og andre oljeland frakter olje over hele verden, og folk i alle nasjoner kjøper bensin- og dieselbiler – som før. Ikke alle land i verden er infiserte av grønne «politikere» som kjemper for det samme som en viss Johannes så i Bibelens siste kapittel. Nei, jordnære politikere, næringslivsfolk og mennesker flest liker bilene slik de er – hvert år med bedre, renere motorer, og med nye, fikse detaljer i kupé og design. De fleste nøyer seg likevel med bruktbil, fordi man ganske enkelt ikke har råd til ny. I lille Norge vil nok Norgesferie med elbil skape en enorm etterspørsel etter brukte, pålitelige og driftssikre dieselbiler utover høsten. Lade-kaoset på Norgesferie med elbil er allerede et faktum. Bensinstasjoner har vi heldigvis mange nok av. Og rikelig med drivstoff rett utenfor kysten. I mange år.

En helsefiende!

I juni har bruk av el-sparkesykkel ført til 421 større og mindre ulykker i Oslo, og Bergen Legevakt har nok en portefølje av samme slag. Unge mennesker bruker ikke beina lenger. ikke bare pga. nettbrett o.l., men nå pga. disse «vingle-petterne» på to hjul. Profitt-jegerne bak hele dette helsefarlige påfunnet har kynisk spekulert i barn og unges lettlurte tilvending og avhengighet. For oss som observerer galskapen, er det sjokkerende å se så mye vanvittig kjøring, i bilvei og på fortau, null respekt for gående og trafikkregler ellers, to og tre kommer sjanglende på én el-sparkesykkel, noen i fylla, og svært få med hjelm! Det bare MÅ skje ulykker, og flere vil dø pga. dette hasardiøse påfunnet! Hva gjør man ikke for å tjene penger!? Stortinget og regjeringen MÅ innse at et landsomfattende forbud mot bruk av slike farlige doninger bare MÅ komme, før liv går tapt! Slik det nå ligger an, vil de som produserer krykker, rullestoler, proteser og gravsteiner gå en hektisk tid i møte!

Menneskehandel satt i system.

«Prisen på norske fotballspillere stuper», leser vi på nyhetene. Abraham Lincoln opphevet slaveriet i USA på slutten av 1800-tallet. Kjøp og salg av slaver – for det meste hentet fra Afrika – dannet det ufyselige grunnlaget for økonomisk vekst i «den nye verden», med et enormt klasseskille mellom de hvite godsherrene og de fargede arbeiderne. Fysisk avstraffelse, vold og tortur ventet dem som ikke fulgte herrens lover og regler til punkt og prikke. Mange steder ulmer forholdet mellom hvite og fargede fremdeles, og i flere stater finnes fortsatt skilt med «Whites only» ved innganger til barer o.l. Og Ku Klux Klan – med hvite hetter og kjortler – sprer frykt og gru hos den svarte befolkning.

Kjøp og salg av unge kvinner fra Øst-Europa og andre områder – som sex-slaver til pengesterke og moral-løse menn i Vesten – er et av vår tids store problem. De lokkes med løfter om et godt liv i Vest-Europa, og ender opp som sex-slaver i grådige hallikers tjeneste. All menneskehandel og slaveri er forbudt ved lov.

Men i vår tid er det en menneskehandel som er satt i system, og akseptert og fullt lovlig. Fotballspillere som gjør det bra på banen, er ettertraktet vare. Store klubbers spioner sitter på tribuner rundt om, og følger med argusøyne spillerne på banen, for å se hvem som kan være verd å kjøpe. Og i den form for menneskehandel er det millioner i omløp. Noe handles over bordet, og sannsynligvis noe under. Og det er betimelig å undres over hvorfor personer skal lønnes i million-klassen, bare for å springe rundt etter en ball, – noe som egentlig skulle være en sportslig dyst etter arbeidstid – på fritid, og med kun medlemskontingent for å være med i sosialt og aktivt samvær på banen! «Prisene på norske fotballspillere stuper» – høres ut som rapport fra Oslo Børs!

Terje Haugom
Samfunnsdebattant