Fra Terjes tastatur

Publisert 28.2.2022
Foto: Privat (Innfelt: Colourbox)

Gammel bil er best!

Brummingen fra en 6-sylindret dieselmotor i en Nissan Patrol er som musikk! 1,2 l diesel pr. mil, pytt, pytt! Eller når bensin-V-8’eren i Mercury’en starter opp sitt symfoni-orkester, da er livet verd å leve! En bruker penger på så mye rart likevel, så hvorfor ikke kose seg med ekte motordur? Fylle tanken på 3 minutter, og seile ut fra bensinstasjonen, mens man smiler i skjegget over køene ved ladestasjonene … Snart er det vår, dere! God tur!

Grand Prix for neandertalere!

Nivået på de aller fleste bidrag til årets Grand Prix er av så lav kvalitet, hva både tekst og musikk angår, – at en gammel musikkpedagog får frysninger og ståpels! Det er show, bråk og ballade for alle pengene. Nei, det var andre tider med vesentlig høyere kvalitet, på tekster, framførelse, instrumentering, melodiføring og harmonisering som vitnet om så vel lyrisk som musisk innlevelse og kvalitetsforståelse den gang Åse Kleveland, Jahn Teigen, Kirsti Sparbo, Stein Ingebrigtsen m.fl. var med. De kvaliteter den tids utøvere var noe som rørte ved de fleste av oss.

Nå er det sceneshow, kostymer, lyd og lys-effekter, tomme, nærmest intetsigende pjatt og fattig, bråkete akkompagnement som er stilen. Fri og bevares! Nei, 50-, 60- og 70-årene var de gode sangers og melodiers tid, noe jeg er glad for at jeg fikk oppleve! En berikelse den oppvoksende slekt dessverre går glipp av. Med unntak av dem som er så heldig at de har foreldre og besteforeldre som driver med seriøs musikk, og fyller hjemmet med musikk og sang som fortjener kvalitets-stempel. Det fantes nemlig en gullalder i musikk-kulturen, som nå nærmest er visket bort.

Terje Haugom
Musikkpedagog og yrkesmusiker.