Frihetens kraft

Publisert 26.4.2021
Illua.foto: Colourbox

Frihet er en stor gave i livet, med en kraft som kan flytte fjell om du vil. Har du frihet kan du være takknemlig. Alle kan forestille seg frihet, og det er nok til at hjernen tolker det som at det skjer. Så forestill deg at du er fri til å være deg selv, gjøre som du vil og at du har alt du trenger. Videre er følelsene av å være heldig og takknemlig så høyt vibrerende i organismen, at de slår på de mest utrolige tilstander. Så bygg mentale muskler, slik at du når som helst, uansett situasjon og alt, kan tenke på frihet, glede og takknemlighet så fullstendig at du er det.

Dette skjer gjennom vår fysikk, kjemi og biologi, så komplekst at bare du som et liv i deg selv kan gjøre det og kjenne det. Det finnes de som kan hjelpe deg med et eksistensialistisk trykk på de rette stedene i de rette øyeblikkene. Vi jobber slik, terapeutisk og helhetlig, på min arbeidsplass, Bergen Helhetsklinikk. Slike gode løft skapes i relasjon, kontakt og med et genuint ønske om endring. Dette blir enda sterkere i grupper! Glem å forstå og forklare alt mulig, og koble heller ut alle tankene som svirrer. Det er bare kontrollbehov, analyse og årsak-virkning i dette tankesystemet. Tankene som analyseverktøy er suverent til nettopp analyse ved korrekt fokus og bruk. Tenkning er kun en del av det å leve, og om du tenker mye uten å balansere dette med fysiologisk kontakt, mister du helheten som deg selv.

Så kom deg på plass i deg selv slik at du kjenner at du er et vibrerende og svært levende vesen. Sjekk ut hva det kan gjøre for deg å utnytte kraften i alle dine egenskaper som menneske. Du er det frøet som ikke ble en rose eller en elefant, men som eksploderte i et stort, lite “Bigbang” inne i mors liv. Der utspant det seg fysikk, kjemi og biologi med en klar intensjon om et menneskeliv som skulle bli til deg. Og du fikk friheten og ansvaret til å skape liv i ditt livsrom og din levetid. Du var energi som ble et frø som ble et foster som ble en baby, og så ble du født! Fra å være et hjelpeløst foster da du var 0 år, brukte du lang tid på å bygge deg opp gjennom barndom, ungdomstid og voksenliv. Vi utnytter sjelden våre ressurser, for vi er ikke i kontakt med størstedelen av oss selv. Vi bruker bare noen dråper av hva vi er i stand til, for stort sett så er vi ikke i fullkontakt, åpne, tilstede og levende.

Det er helt utrolig at vi lever i den beste tiden noensinne, svevende på en jordklode ute i et univers. Selv om noe kan forklares så er det et faktum at vi lever i noe vi vet lite om. Dessuten er vi noe helt uforklarlig i oss selv, som forskerne vet enda mindre om, så ta deg tid til å utforske innsiden av ditt fantastiske sinn. Det vil gi deg så mye mer engasjement og lidenskap i livet ditt, samt mot og tillit. Alt for mange leter på utsiden, gjerne i det ytrestyrte og de forsterker og pusser på fasaden. Du har alt inne i deg, og det er dette du trenger å uttrykke og derfor er livet en scene du skal utfolde deg på. Det er et behov for voksne mennesker å gå ut av komfortsonen, akkurat som barn har behov for frihet og risiko. Du ble det unike mennesket som du er, med en intensjon om å vokse, utvikle deg og strekke deg mot akkurat det som er din lidenskap som du vil gi uttrykk for. En ting er å ha lidenskap for noe.  Det er noe ganske større og gi lidenskapen videre til andre, ut fra deg selv. Dette er frihet.

Tenk om du kunne bli tålt selv om du er sterk. Tenk om det å være rar og en som gikk sine egne veier var normalt? Tenk om alle var blandet sammen! Alle slags folk, aldre og nivåer? Friheten til å være den du er. Frihet til å være drita negativ, pessimistisk og realistisk.  Frihet til å forvente det motsatte, fryd og gammen, positivt og konstruktivt. Frihet til å være tjukk og feit, eller tynn, topptrent og spinkel. Eller for all del frihet til å være slank, sunn og i balanse. Friheten til å gi blanke blaffen, som egentlig handler om å bry seg om det som teller og er viktig for deg, og la alt annet prelle av. Eller friheten til å fordype deg i dyp filosofi, mening og eksistensialisme. Eller frihet til å samle, jakte, spare eller leve storslått eller minimalistisk.

Det handler om å respektere hverandre. Jeg heier på å støtte og løfte, der en kan være både individualistisk og samarbeidende på en gang. Om å tenke komplekst, helhetlig og godt. Tenk om alle var ærlige mot seg selv og andre? For alle svarer vel at de har ærlighet som en verdi og at de har en god intensjon. Det er pinlig enkelt å si disse velvalgte ordene, for så å snu seg og gå bak ryggen med løgner, sverting og saboterende kampanjer, kun for å føle seg litt bedre etter tap av makt, ansikt eller fordi en ikke fikk det nøyaktig som en ville. Tenk om det var fritt i verden for uærlighet? Da ville vi vel ikke vite verdien av en sann venn, kollega eller kjæreste. Det er vel takket være svikene i livet, at en verdsetter de som står stødig og aldri svikter.

Frihet til å utvikle deg hele livet og gjøre det du har lyst til, innebærer en viss kunnskap, støtte og kontakt. Dersom du kan leve etter hva som gir ro eller energi vil du merke at det blir bedre og lettere å være til. Det er visse følelser som gir svært raske vibrasjoner og en høy frekvens i kroppen, som glede, takknemlighet og frihet. Det er absolutt mulig å kunne sette takknemlighet, glede eller frihetsfølelser i gang innenfra i deg fordi du velger det, ved bruk av tanker, forestillingskraft og din naturlige evne til å leve deg selv. Mellom kaos og orden herjer det mye kraft, og om du kan romme alt mellom orden og kaos har du makten til å tåle livet i deg uansett omstendigheter. Ved å stå i balanse med oppmerksomhet kan du romme polariteter, så vil du kunne veksle mellom det rasjonelle og det emosjonelle. Om du er i ubalanse vil det ikke lenge være rasjonelt, kun emosjonelt.

Livet er egentlig det som skjer innenfor huden din, selv om du gjerne tenker på livet ditt som noe abstrakt som skjedde fra du ble født og til den dagen du dør. Livet ditt er dine hjerteslag og alle de miraklene som jobber finstemt i deg nå og i hvert eneste øyeblikk. Det er forsøkt nummet dette spesielle som du og hvert eneste menneske er. Du kan ta tilbake magien i dette levende mysteriet som du selv er. Du kan skape ditt beste øyeblikk nå! Ta turen  innover i det livet som befinner seg på innsiden av deg, så vil du bli bedre kjent med deg selv

Når er livet ditt? Nå. Hvor er livet ditt? Fra topp til tå, innenfor huden. Livet er i den levende organismen du er. Derfor er det viktig at du er i kontakt med det. Lukk øynene, lytt innover og vær oppmerksom på hva som skjer i deg selv. Det er et univers av fysikk, kjemi og biologi. I møte med andre mennesker skjer det så mye mellom dere at det kan bli ditt beste møte, både med deg selv og den andre. Vi går glipp av så mye fordi vi tenker det bort. Tankesystemet er et verktøy som DU skal bruke som best for deg og dine. Folk flest gjør mye feilbruk av tenkningen som ressurs. De begrenser dermed livet til noe abstrakt der de får en indre slosskamp på en lineær akse av jeg vil og jeg vil ikke, ja og nei, enten – eller, samt en uendelighet av dualiteter. Ingen har råd til å kaste bort verdifulle øyeblikk på å forgifte dem med selvhat, kritikk og frykt. Tanker er handlinger, og alle er for kloke til å bedrive å fordype seg i dårlige tanker, marinere seg i smertefulle følelser fra fortiden.

Det er kun ferske følelser som gir mening som de oppdaterte signalene de gir deg på hvordan livet du er, har det. Du kan være tilfredsstilt, og da kan du bruke tankesystemet til å forsterke livskraften. Dersom det er signaler som gjør vondt, er det soleklart at du opplever noe som ikke er greit. Ved hjelp av hele deg forstår du absolutt helheten. Jobben er å gi deg selv den trøsten, støtten og gjøre det som eventuelt er nødvendig. Både system og individ svikter totalt i å gjøre slike ting ferdig. Dette kan du få hjelp til i møte med en profesjonell gestaltterapeut eller psykoterapeut om du står fast. Andre kan absolutt finne ut av seg selv alene, gjerne hjulpet av litteratur, lydfiler og kurs, for vi har det i oss. Om du girer opp kraften, og ikke slukker lyset og bremser den som mange gjør, så vil du med din vilje, motivasjon og søken etter glede og mening finne veien din.

Hva om vi hadde tillit til hverandre og var rause. Hva om alle kjente på frihet til å gjøre som de ville og være seg selv med stolthet. Hva om vi var frie nok til å la barna klatre i trær som svaiet slik at de kjente at de var høyt nok og klatret ned igjen. Hvorfor bygge klatrestativ som er så faste, solide og høye at barna klatrer til topps. Når de faller ned er skadene verre enn da vi klatret i naturens klatrestativ. Hva om vi var frie nok til å leve naturlig? Tenk om vi var frie nok til å leve voksne liv der det var spennende og gå ut av komfortsonen, naturlig å lære nytt og utvikle seg. Hva om vi kunne tåle å feile og tape? Det hadde vært frihet!

En frihetshilsen fra, Linda