Frykt er problemet og løsningen

Publisert 9.8.2021
Foto: Colourbox

Folk flest lever for tiden som om de er udødelige, selv om de i praksis kanskje ikke våkner opp i morgen. Dersom vi var udødelige kunne vi jo tatt det helt med ro. Alt kunne utsettes. Selv om vi drømte om å skape en familie, få oss kjæreste og kjæledyr, så hastet det absolutt ikke. Fakta er som vi vet at vi alle kommer til å dø, og det kan være god motivasjon å tenke på det.

Jeg har vært heldig å overleve flere hendelser der jeg kunne gått ut av tiden. Derfor vet jeg at det hadde vært veldig synd, siden jeg hadde så mye ugjort. Denne påminnelsen om døden har jeg i kropp og sinn som en tydelig erkjennelse hele tiden. Jeg er ikke redd for å dø, men jeg er redd for ikke å være ferdig når jeg dør.

Det er stor tilstedeværelse og oppmerksomhet i møte med døden, enten du hopper i fallskjerm, står på kanten av et fjell eller kjører for fort (unngå det siste). Denne kontakten med ens egen dødelighet har gamle røtter. Stoikerne i Hellas var i antikken svært opptatt av at folk skulle ha døden i tankene, for å sette større pris på livet og akseptere livets prøvelser.

Det er mye livskraft å hente ut av hardt arbeid, vanskeligheter, motstand og elendighet. Dersom vi slipper dette, unngår frykt og bare isolerer oss i vår egen hule på gutterommet eller i en leilighet, da er det ofte ikke så lang vei til medisin, avhengighetsskapende sysler og ulike former for lovlig eller ulovlig dop. Skal en kjenne at en lever og kunne glede seg over å mestre, så er det nødvendig å feile, slite og gå gjennom frykt.

De fleste vet lite om hvordan hjernen fungerer, og sammenhengene i kropp og sinn. Dersom alle visste mer ville de hatt lettere for å fungere som frie og ustoppelige, eller i de minste fungert normalt. De fleste stopper seg selv rett før de kunne sprunget ut i blomst, og fått den sjansen de har drømt om.

Dersom en graver dypt nok i stresset / frykten til en gjennomsnittsperson som besøker mitt kontor, så er det enten frykten for å miste alt, frykten for suksess eller frykten for hva alle andre skal tenke og tro dersom de faktisk gjør som de trenger og ønsker. Jeg tiltrekker meg i høy grad klienter som har høy grad av perfeksjonisme, suksess eller som ønsker å få enda mer ut av livet.

Frykten er en del av den urgamle reptilhjernen, og stammer fra da vi trakk oss inn i en hule der vi var trygge for angrep og unnslapp døden. Så be beskyttelsessystemet klappe igjen munnhuggeriet sitt når du vet at du skal gjøre det du ønsker. Den eneste veien er å gå gjennom den handlingen det gjelder.

Dersom du allerede nå blir motløs så bruk de terapeutene og behandlerne som fokuserer på å hjelpe folk til å utnytte sine egne ressurser og det naturlige potensialet som ligger i vår fantastiske, levende organisme. De som både forholder seg til helhet, sammenheng og fokus, og de som jobber profesjonelt med mennesker på heltid vil kunne hjelpe deg.

De som jobber sammen med andre og forstår at de alene ikke alltid kan hjelpe deg med alt – alltid, men utfyller hverandre gjennom “colon, body & mind”. Det eneste konseptet som jobber slik i Norge er Bergen Helhetsklinikk, men det finnes steder i enkelte andre land. Her er det vanlig å legge seg inn på hotell i et par uker, og få intensiv behandling dersom en bor langt unna.

I Norge stoler vi blindt på det offentlige helsevesenet og fortsetter i år og tiår med behandlinger som bare gjør oss dårligere. Vi blir fortalt hvor alvorlig diagnose det er, og vi får forsterket vår tilstand av hjelpeløshet da det stort sett er noe vi må leve med livet ut. Når skal vi komme oss ut av denne massehypnosen? Vi er ført bak lyset, for når det gjelder frykt så er det hjelp å få både i oss selv og hos en rekke alternativer til de som dømmer en til livsvarig frykt. Ja, frykt er naturlig og det er vi som skal knuse den slik at vi blir trygge nok til å ha tillit.

Siden vi i dag ikke trenger å være redd for noe særlig, så forstyrrer denne frykten oss veldig mye. For vårt sinn kan være vidunderlig om vi styrer det, og en katastrofe om vi lar det styre oss. Dersom vi lar oss eskalere av alle ville fantasier om hva som kan komme til å skje dersom det verste skjer, så mister vi støtten i oss, og er overlatt til frykt og stress hormoner som bare vil ha oss “inn i hulen” – eller værende i komfortsonen.

På samme måte som at steinaldermenneskene stadig gravde dypere huler og vi nå skaper oss mer komfort, vil vi helst være i komfortsonen. Vi har et grunnleggende behov for å lære mer, oppdage mer og utvikle oss, og det er meningen at vi skal utvide komfortsonen. essuten har vi et behov for at andre skal se oss, og uttrykke det vi er interessert i, mener og er lidenskapelig opptatt av. Er du kreativ, oppfinnsom eller et prosjekt menneske, så er det best for deg at du gjør noe med det.

Vi kan ikke tenke oss ut av det, for det blir bare hjernestress og tankekjør. Vi må jobbe oss gjennom frykten, utvide komfortsonen og gi blaffen i hva noen måtte tenke eller tro. Vær aldri redd for å starte, selv om de fleste unngår det. Glem frykten for å fortsette, selv om de fleste gir seg for raskt. Stå i det selv om du feiler og feiler, for dersom du tåler å feile og fortsetter på drømmen mot det du ønsker, så vil du lykkes til slutt.

La deg aldri styre av frykten, og gjør den tingen du har motstand mot eller frykter. Vårt sinn viser oss med frykt hva vi trenger, og da er det bare å gå til handling. Jeg sier ikke at det er enkelt, for da hadde vi ikke ønsket det. Det er absolutt mulig, og det er sannheten. Dersom du tenker at du hver eneste dag skal gjøre det beste ut av dagen, og gjør det. Så vil det skje endringer som er større enn du kunne drømt om.

Hvorfor gjør ikke flere dette? De fortsetter i samme situasjon enten det er et dårlig forhold eller en jobb de mistrives i, mens de drar offerkortet og skylder på fortiden, de andre og alt de kan finne på. Dette gir dem psykologiske krykker som kan være gode å støtte seg på. Det vi blir vant til, blir mønster og plutselig er vi som Pavlovs hunder som sikler når vi hører en bjelle. Pavlo gjorde et berømt eksperiment der han gang etter gang gav hunder mat etter at han plinget med en bjelle. Etterhvert siklet hundene bare de hørte en bjelle.

Dersom du vurderer å trene, men kommer med en unnskyldning, så er dette din destruktive bjelle som får deg til å velge sofaen, tv og søtsaker. Eller kanskje du drømmer om å bygge opp din egen business, stå på scenen eller vil skrive bok. Dersom du stopper deg selv med unnskyldninger og forklaringer på hvorfor det vil feile, så er dette bjeller som skaper mønster som får deg til å stå fast i en for trang komfortsone.

Spreng komfortsonen din og begynn. Det er to sider av motivasjon. For det første blir vi motiverte av å starte å gjøre noe, og for det andre så blir vi motiverte av å ha gjort noe. Så snakk med noen om dine drømmer, ønsker og mål for livet. Skriv ned det som er viktig for deg, og lev livet ditt. Det er synd om du på livets siste dag angrer på at du brukte for mye tid på å feie under teppet, holde deg tilbake, isolere deg, frykte hva andre skulle si og tenke, bedøve deg med serier og lot deg marinere av andres perfekte liv på sosiale medier.

Det er godt å være livstrøtt når du vet at du utvidet komfortsonen / hulen din hver eneste dag. Det er moro når du vet at du gjorde det motsatte av hva reptilhjernens krokodillekjeft umodent og primitivt sprøytet ut av seg. Det eneste du har er nå, og det er det eneste tidspunktet du kan sprenge dine grenser og fokusere på det som teller for deg.

Frihet og tillit,

Linda