Publisert 9.12.2024
Illustrasjonsfoto:
Fungerer Trygghetsalarmen slik Trondheim kommune sier?
Som bystyrerepresentanter for Pensjonistpartiet i Trondheim leste vi en reportasje i Nidaros 18.november om Lisbet Valmyr (75) som var fortvilet over eldreomsorgen i Trondheim. Hennes innlegg på Facebook utløste en strøm av kommentarer fra andre som deler hennes frustrasjon.
Lisbet trodde trygghetsalarmen skulle få henne til å føle seg trygg, nå føler hun seg mer utrygg enn noen gang. Hun tenker tilbake på kvelden for noen måneder siden, da mannen hennes ramlet og ble liggende. Hun ventet lenge før ei ung jente kom. Den ansatte skal ha forklart til Lisbet at de hadde 6 000 brukere og bare tre stykker på vakt den kvelden. Hun hadde ikke med seg løfteutstyr, alt foregikk med håndmakt for å hjelpe en mann på over 80kg.
Det er ingen tvil om at eldreomsorgen i Trondheim er under press noe denne historien forteller, men at det kunne være så ille drømte vi som bystyrerepresentanter ikke om. Trygghetsalarmen skal være tryggheten når en person befinner deg i en akutt omsorgssituasjon som når man faller og ikke kommer deg opp av deg selv.
Det heter seg at Utrykningstiden er 30 minutter etter varslet alarm hele døgnet. Klarer man virkelig å holde denne fristen i Trondheim i 2024 eller er dette bare ønsketenkning og falsk trygghet? Det har vært interessant å vite hvor mange som er på vakt hver kveld? Det høres så flott ut at de tar kontakt med deg hvis du trykker på alarmen samt rykker ut hele døgnet, men mange historier forteller noe annet.
Tiden er inne for å gjennomgå hvordan Trygghetsalarmen fungerer og om den fungerer slik det står på kommunens nettsider. Vi forlanger at Byrådet orienterer om hvordan situasjonen med Trygghetspatruljen fungerer.
Lise Julianne Sandvik 84 år
Bystyrerepresentant for Pensjonistpartiet
Medundertegnet av Svein Otto Nilsen
Gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trondheim bystyre