Gale menn i øst og syd

Bergen 1.11.2016
Av Wilfred Høsteland
Illusfoto: Colourbox

Det var et fornuftig tiltak av norske myndigheter å endelig tillate amerikanske soldater på norsk jord – i rullerende system

Russerne er igjen ute og rasler med våpen og prøver å hevde seg ved å sende 30 marinefartøyer mot Midtøsten – sannsynligvis med Syria som mål. Det holder tydeligvis ikke for dem å bombe skoler, sykehus og sivilbefolkningen generelt bare med luftvåpenet. De støtter solid opp om tyrannen Assad sin slakting av sitt eget folk.  Russland/Sovjet har – med sine mer eller mindre gale ledere – omtrent alltid vært en brutal nasjon overfor så vel naboer som mot sine egne. Et hederlig unntak var vel Gorbatsjov som hadde vett i skallen. Det har ikke vært så vanlig på de kanter.

Tyranner støtter tyrranner

Putin er vel en av de aller verste som har styrt siden Stalin og Bresjnev. Men det er jo slik at tyranner støtter tyranner – slik også med Putin og Assad – to alen av samme kaliber. Men toppen av frekkhet var forleden da russerne spurte Spania om å få oljeforsyninger til sin krigsflåte! Men dette ble i siste liten avverget av de øvrige NATO-landene – dels takket være sjefen Stoltenberg. Er det egentlig vanskeligere å få tatt Assad enn det var å ta Gadaffi i Libya eller Saddam i Irak? Det er i tilfelle helt uforståelig.

Det var et fornuftig tiltak av norske myndigheter å endelig tillate amerikanske soldater på norsk jord – i rullerende system. Men antallet burde vært enda større, og stasjoneringen burde selvsagt vært i Finnmark! Regjeringen har jo systematisk trappet ned de norske militærforlegningene i nord – hvor den største faren fra øst jo er. Det er blitt gjort mot militærledelsens anbefalinger – «forsvarsministerinnen» tror visstnok hun vet bedre.  Jentungen burde finne seg en annen jobb! Hun må da kunne noe annet?

Truet med atomvåpen

Nylig var en norsk fiskebåt – igjen – i nærkontakt med en sannsynlig russisk ubåt. Samtidig har svenskene uttrykt en viss bekymring over russisk marineaktivitet i Østersjøen. Danskene ble for et par år siden muntlig truet med russiske atomvåpen. Putin har vist at han ikke respekterer verken naboer eller andre. Okkuperingen av Krim-halvøyen er bare ett eksempel på nyere russisk aggressivitet. Nedskytingen av passasjerflyet for en tid siden, er et annet eksempel. Norge bør snarest mulig ruste opp igjen i Finnmark og Nord-Norge for øvrig, og styrke overvåkingen langs vår lange kyst både med skip og fly! Bjørnen er nemlig ikke gått i hi!