Galskap ved boligkjøp

Publisert 24.10.2022. Oppdatert.
Foto: GP Lillestrøm

Mange hus og leiligheter ligger ute for salg til enhver tid. Store, små, spesielle, arkitekt-tegnede, gamle og nyere, noen i byen, noen i forstedene, noen på landet, noen ved sjø, noen omgitt av skog, noen med panorama-utsikt, og noen ser inn i veggene til naboene. Felles for de aller fleste – med unntak av noen få – er at de er fullt beboelige slik de er. I mange år!

En trend har utviklet seg til et hysteri: Det MÅ jo pusses opp! Særlig yngre boligkjøpere blåser i om bad og kjøkken faktisk er o.k., og bruker hundre-tusener på unødvendig opp-pussing, ofte million. Selv om de kunne flyttet rett inn slik det er, må kjøkken rives, brystningspanel fjernes, rom tapetseres om og males, og de dyre motiv-flisene på badet er utgått på dato! Kresne, bortskjemte, økonomisk totalt ufornuftige – alt må gjøres for å være up-to-date, og for at venner og kjente skal bli imponerte!

Tusseskap, galskap, you name it! Er man kjent i megler-kretser, vet man hvordan særlig yngre boligkjøpere tenker – eller skal vi si: virker bevisstløse? Tenk om man kunne la seg sjarmere av huset, rommene, omgivelsene, nabolaget – og så ta litt opp-pussing etter hvert som det blir nødvendig? Slik låne-betingelsene nå strammes til, bør boligkjøpere tenke seg om, før de avskriver en koselig, fullt brukbar bolig, bare fordi de ser først og fremst på hva de «liksom MÅ gjøre for å kunne bo der, og hva alt koster for å oppgradere den fullt brukbare kåken til et palass!»

Og de nye reglene for «takstmenns» tilstandsrapport er mer egnet til å skremme vettet av en boligkjøper, enn å gi et positivt vinklet inntrykk av boligen, med mulighet for senere alternativ oppgradering på enkelte ting. Mange potensielt gode boliger i markedet blir gått glipp av nettopp for rapporter med skremmende T2 og T3, som faktisk kunne vært fullt brukbare i mange år. Boligkjøper – bruk hodet! Se de positive sidene ved det som kan bli ditt nye hjem! Det gjorde jeg!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.