Gebyrer og vidunderpiller = big business

Publisert 9.1.2019
Foto: Colourbox

Der finnes mange oppfinnsomme måter å drive butikk på. Mange småbeløp blir i lengden store, og folk lar seg lure av mirakelprodukter som vel egentlig bare er mirakuløse måter å tjene penger på. La oss se på 3 sider av dette:

1: Fakturagebyrer: Ringer man og bestiller en blomst eller nær sagt hva som helst annet, så kan man i en del tilfeller velge mellom å betale med kort pr. telefon, eller få tilsendt faktura enten pr. e-post eller vanlig post. Jeg vil tro at de fleste butikker egentlig helst ønsker å sende faktura pr. post. Det tjener de nemlig best på – hvis de da slipper å sende purringer senere og det eventuelt ender opp med inkasso. Når så fakturaen kommer, varierer fakturagebyret ofte fra 40 til 80 kroner. Hvis fakturaen kommer pr. e-post er der ikke gebyr. Men jobben for firmaet er nøyaktig den samme! De tar altså opp til 80 kroner for en konvolutt og porto som vel er under 20 kroner!

2: Sending av blomster eller visse andre varer: Sett at 5 – 10 blomster (eller andre varer) skal sendes til samme bydel med samme bil til samme tid. Da blir samtlige sendinger belastet med samme beløp i frakt – opp til 170 kroner. Butikken tjener altså da 170 kroner ekstra på hver kunde – en samlet utgift de egentlig langt fra har hatt, og som jeg tviler på blir bokført, – altså «rett i lommen».

3: Vidunderpiller: Man ser stadig på TV-reklame og andre steder i aviser og internett at der tilbys vidundermedisiner mot alt mulig, – fra håravfall til bedre kondis og å redusere «tissetrengthet» om natten, etc. etc. Listen er lang. Så vidt jeg vet finns det ikke noen pålitelig dokumentasjon på at noe av alt dette virker. Noen kjendiser (og enkelte andre som da blir en slags kjendiser!) – står frem i reklame – sikkert godt betalt – og forteller om hvordan livet deres har forandret seg takket være en bestemt pilletype. Ja livet har nok forandret seg litt når de får sine reklamehonorarer inn på konto! Men disse vidundermedisinene fås jo også kjøpt i spesialbutikker som bugner av mirakelpiller, og det er ikke billige saker og ting som tilbys. Undersøkelser ved laboratorier har i følge nyhetsinnslag vist at der ikke finnes fnugg av bevis/dokumentasjon på at mer enn 90% av disse sakene virker slik det påstås i reklamen. De resterende 10% kan muligens virke – dog under noe tvil.

Noen tanker om måter å spare noen kroner på i det nye året?

Wilfred Høsteland