Gi dem flere år bak murene!

Publisert 28.10.2019
Foto: Colourbox

Ungdommene som plager, raner og bruker vold mot fredelige borgere – som nå i Oslo – bør settes bak lås og slå i flere år! For det første fortjener de det – uten dill dall fra psykologer o.l. -, og for det andre vil slike reaksjoner fra lov- og ordensmyndighetene virke effektivt av allmennpreventive hensyn! Når andre potensielle bøller ser hva som gjøres med deres «idoler», mister de lysten på å oppleve det samme! Vi kan ikke ha et samfunn der det er OK å slå andre mennesker helseløs, rane, plyndre, voldta, skyte vilt, og stjele biler og verdier!

Og dessuten bør den kriminelle lavalder senkes fra 16 til 14 år! En 14-åring vet like godt som en 16-åring hva han eller hun driver med! Faktum er, at hjernene deres er ikke ferdig utviklet før de er 25. Det er et faktum at oppdragelse, moralpreken og forebyggende virksomhet svikter totalt. Vårt samfunn er nødt til å sette eksempler som virker for disse unge som ser spenning i brutale voldsfilmer og kriminelle, negative forbilder, og som vil legge ut råskapen på nettet – som inspirasjon for andre, og oppnå syk heltestatus!

Håper justisministeren og rettsvesenet enes om å gi disse utskuddene lærepenger som svir! De kan ikke få lov til å spille fullstendig bavian i vårt velordnede samfunn! Den oppdragelse skole, foreldre og foresatte mislyktes med, må politi og rettsvesen lykkes med. Folkeskikk, og lærdom av de feil man gjør, må være rett medisin for jyplingene som terroriserer andre borgere på åpen gate, og i andre menneskers egne hjem. Da er fengsel noe verstingene ikke kommer utenom! Og da er det et håp, at de har lært å oppføre seg ordentlig, når de etter en god del år kommer ut igjen!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.