«Gir oss ikke på pris»?

Publisert 15.9.2023
Av Jan Hansen, ansvarlig redaktør.
Fotos: Sfm.no.

Finansnæringen og næringsmiddelindustrien, i tillegg til ganske mange politikere, er meget flinke til å hevde at prisene på mat nå går ned i Norge. Bløffen kunne ikke ha vært større. For nedgangen er bare midlertidig. Og når vi bruker et av Norges-gruppens medlemmer sitt eget slagord, og som sier at «Vi gir oss ikke på pris», så er det meget god grunn til å spørre rett ut hva dette da betyr.

Et ferdigmatprodukt fra Fjordland, et produkt som består av torsk, poteter og gulrøtter, et produkt sfm.no mer enn gjerne anbefaler til alle, kostet den 9.9.2023 kr. 54,60. Det er altså snakk om et godt måltid mat til en meget hyggelig pris. Og da kjøper man det samme igjen og igjen. Men etter som salget økte, så føk også prisen til himmels. Det er det man i dagens Norge fortsatt kaller «økende inflasjon», samtidig som man fortsetter å legge skjul på den virkelige årsaken.

(Saken fortsetter under bildet).

Her er beviset for det sfm.no kaller for en horribel prisøkning på så kort tid. Foto: Sfm.no

Den 13.9.2023 ble det samme ferdigmat-produktet innkjøpt i den samme Kiwi-butikken. Men du verden. Da hadde plutselig prisen på varen føket opp med hele kr. 18,60 pr. pakke på bare fire dager. Varen som den 9.9.2023 kostet kr. 54,60, for en pakke, kostet nå plutselig kr. 74,40, en horribel økning spør dere oss i sfm.no. Hvordan forsvarer Kiwi (Norgesgruppen) denne økningen? Vi tilskrev Kiwi via pressekontakten og fikk følgende svar.

(Gjengitt nedenfor i kursiv stil).

Hei.

KIWI skal alltid være billigst. I tillegg til at vi selv presser priser og har våre kampanjer, har vi noe som heter KIWI prissjekk. Det kan du lese mer om her: https://kiwi.no/aktuelt/dagligvarer/prissjekk/

Når våre lavpriskonkurrenter har kampanjer setter vi ned tilsvarende eller mer, for å sikre at handlekurven er billigst hos oss. Det er altså dette vi kaller KIWI prissjekk. I ukene 35-36 hadde en av våre konkurrenter en kampanje på alle Fjordland middagsrettene som vi fulgte med KIWI prissjekk. Det ble da publisert på siden vi lenker til over.

Prisene ble altså justert ned med 25 prosent, og dette varte fra 28. august til 10. september. Etter at kampanjen i markedet var avsluttet gikk prisen tilbake til førprisen før kampanjen.

Redaktørens merknad: Svaret fra Kiwi ble ført i pennen av pressekontakt Kristine Aakvaag Arvin. Vårt spørsmål blir likevel hvorfor Kiwi ikke kunne holde på prisen fra den 9.9.2023. Prisøkningen av 13.9.2023 er uansett meget stor. Det hadde vel rukket med 1/4 dels økning – eller hva mener våre lesere? Red.