Skal ikke gode handlinger føre til reduksjon?

 

Publisert 28.1.2018

Av Tore L. Tangen
Illus.foto: Colourbox

De som har vært oppegående de siste dagene, skulle ha fått med seg at en viss utskjelt politiker har vært ute med kjeften sin igjen. Denne gangen har hun snakket om monstre, den typen monstre som liker å besøke barns senger etter leggetid, aller helst under dynen, for å utføre dype dykk inn i hemmelige steder.

I den forbindelse har det vært andre enn meg ute og snakket litt også, personer og organisasjoner med en viss mengde makt, slike som finner det populært å snakke om sengebesøk i barnesenger. Disse maktpersonene har mislikt politikerens ordvalg, og kritisert denne for dette. Og diskusjonen har gått. Noen støtte politikeren. Noen støtter organisasjonene. Disse organisasjonene som har jobbet med, om og rundt, temaet om barns sengebesøkende monstre.

Vel, folk har lett for å glemme, så la meg ta dere tilbake til en langt mer uskyldig tid. Til midten av 1990-tallet, da disse organisasjonene begynte å interessere seg for barns sengebesøkende monstre. På den tiden begynte disse organisasjonene å snakke. «En av fem jenter, og en av ti gutter» var det berømte, eventuelt beryktede, refrenget de sang. Med datidens befolkning utgjorde det 120 000 barn, litt mindre enn befolkningen i Trondheim på den tiden.

Disse organisasjonene holder seg fremdeles ganske tett opptil dette gamle beryktede refrenget, samtidig som de gjerne slår seg på brystene for å vise at de er store folk med mange gode handlinger på rullebladet. Med dagens befolkning utgjør dette 150 000 barn, fremdeles litt mindre enn befolkningen i Trondheim. Så, vi har en reell økning på 30 000 barn siden midten av 1990-tallet, samtidig som disse organisasjonene har samlet seg så mange gode handlinger på rullebladet – en økning på over tusen barn hvert år!

Gode handlinger, økning, gode handlinger, økning, gode handlinger, økning. Og dette er de villige til å skryte av? Skal ikke gode handlinger føre til reduksjon? Hvem er monstrene, de som besøker barn under dyna etter leggetid for å utforske hemmelige grotter, eller de som snakker om det som skjer bak døra uten å løfte en finger?