Godt liv uten tryneboken!

Publisert 13.3.2019
Foto: Pixabay

Når en leser om all den dritt som følger med på Facebook-lasset, er man virkelig glad og takknemlig for at en aldri har rotet seg inn i det vepsebolet der! Leserinnlegg til avisene – skrevet på pc – holder for meg! Hva folk mener om teksten, er interessant å lese i eventuelle svarinnlegg. Da går det på sak. Hva de måtte mene om skribenten, er uinteressant, og bekymrer meg aldri. Avisredaksjonen er kontrollinstans, og stopper ting som ikke bør stå på trykk. Godt å vite!

Men Facebook – helt usensurert, og særlig angående politikere og andre framstående personer – kan inneholde tusenvis av kommentarer som omfatter attentat, trusler om drap, osv. Topp-politikere kan ha så mange følgere og kommentarer, at de ikke makter å kontrollere alt, og slette verstingene. Slik Sylvi Listhaug nå uforskyldt opplever. Skole-elever opplever digital mobbing og sjikane, og kan gjøre livet både surt og mindre verd å leve for mange. Men vi må også huske at Facebook betyr mye glede og ut av ensomheten for mange. Så bildet er ikke bare svart-hvitt!

Mitt råd til unge og eldre som er lei all nett-dritten er: Slett deg ut av hele greia! Det finnes dem som sender sms og mms, eller rett og slett bare ringer til hverandre, og ikke synker ned på det lavmål å legge ut bilder av seg selv på nettet – men er lykkelig, – uten å være «tilgjengelig hele tiden». I vennekretsen bør det stå respekt av et slikt valg!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.