Grensehandelen vil bare øke med tiden

Publisert 15.5.2019
Av Jan Hansen, frilansjournalist MNJ
Foto: Sfm.no

Politikere, NHO og flere bransjeorganisasjoner, sukker stadig dypere og dypere grunnet den eksploderende grensehandelen. De sistnevnte peker på stadig økende avgifter drikkevarer – også øl, og de øvrige på at Norge nå har en årlig handelslekkasje mot Sverige på nesten 8,5 milliarder norske kroner.

De samme kan dog ikke være klar over at det er de selv som er den indirekte årsaken. Da E6 og den nye Svinesundsforbindelsen var ferdig utbygget, så eksploderte grensehandelen. Og selv oppsett av straffegebyr-kamera for å krysse riksgrensen i begge retninger, til og med på den gamle Svinesundsbroen som svenskene betalte for en gang i tiden, så hjalp heller ikke slike gjennom simple tiltak.

Handelslekkasjen til Sverige forventes å øke i tiden framover. Årsaken er klar og svaret er meget enkelt. En idiotisk økonomisk politikk, og hvor de ansvarlige ikke skjønner at jo høyere avgifter, desto mindre omsetning. Det er om å gjøre å øke avgiftene på omtrent alt av mat og drikkevarer, for ikke å glemme den særdeles idiotiske sukkeravgiften.

Den dag våre politikere og byråkrater får inn i hodet at avgiftsøkninger ikke er veien å gå, derimot å senke dem, den dagen tror ikke vi i sfm.no noen gang vil komme. Ikke for norske politikere. Og spør vi ”Harry-handlerne”, så får vi samme standard svar igjen og igjen: ”Det bare er sånn, hva skal vi gjøre da”? Det virker for oss at det er slik Ola Nordmann egentlig vil ha det.