Har vi fått mafia-tilstander i matvarebransjen?

Publisert 19.11.2022
Foto: Colourbox
Ytring!

Man kjøper det meste i matbutikken, og der ser man at en pakke med Onkel Bens tre-minutters-ris koster 70 kroner. Den veier ikke en kilo heller men 700 gram. Jeg steilet da gubben kom hjem med en slik pakke! Er det da rart at selveste Fredrik Solvang i Debatten på NRK, måtte stoppe opp og felle noen tårer når man ser så høye priser? Det skar seg i magen også da når man så at en dame, ganske så ung, sitte igjen med 40 kroner i lommeboken denne uken.  Da er det ikke rart at matstasjonene får et større besøk nå enn før, enda så reagerer ikke politikerne som er stemt inn dit de sitter.

Eier de ikke skam eller har de ikke lært hva dette er? OM de har lært det hjemme, så er det borte når de kommer inn i politikken, for der lærer man seg et annet tankemønster for menneskeforakten.  Stemmeberettigede er bare en bruksgjenstand for å skaffe seg makt, det viste de klart i Debatten, da de uteble. De var nok klar over at de kom til å bli grillet som en kotelett, og da ikke hadde noe å svare med, derfor så uteble de. De hadde nok gått brunsvidd derfra etterpå ser jeg for meg. Da er det EN grunn til at færre nå orker å stemme ved valg, det har politikerne selv sørget for!

Flere i Tine sies opp?

Om det ikke er galt nok at matprisen når nye høyder og prisen på melk følger etter, så vil man gå til oppsigelser i Tine meierier. Vil det da bli mindre mat fra alt som Tine meierier produserer? Vil da flere produsenter av deres produkter da forsvinne? Når man vet at i løpet av ett år så steg matprisen med nesten 10%, da kan man vel spørre om man har tenkt å sette i verk sult som virkemiddel for å få folk i knestående? Får vel si som Sponheim, «enhver mann sin høne», altså. Her må man finne egne løsninger for å opprettholde eget matforråd? Det er da litt merkelig at gårder som er drivverdige og ganske store har lagt ned? Da kan man nok spørre om det er «mellomleddene» som stikker av med profitten. Men da må man ta med at en del av disse er også eid av bøndene selv, og store deler av profitten er likevel deres?

Bøndene eier jo Tine, Felleskjøpet, Meieriene, kjøttvareprodusenter, Eggesentralen, og en del andre produsenter av norsk mat. Altså, enda er de ikke fornøyd? Er det da rart at prisen på mat går til himmels? Så skal staten ha litt av potten i skatter og avgifter på ditt og datt også fra bonden? Så får dette følger for driften av en gård, dieselen koster jo flesk, enten de får denne «billigere dieselen», og alt av gjødsel som også når nye pris-høyder. Dette må da til syvende og sist ramme forbrukeren som må betale skyhøyt for alt av mat. Enten den er norsk produsert eller importert, så har prisen nådd takter man ikke trodde kunne bli mulig. Da fikk noen få mulighet til selv å dyrke en del av det til eget forbruk, noe som er lett å dyrke.

Forbrukerne har nå fått svært mye å betale på, og det har gått ut over mulighetene til sparing som følge av at regjeringen ikke stanser denne galopperende prisstigningen. Altså, rene mafiatilstander har inntruffet hos det norske folk, og som de ser ut for å bare måtte finne seg i. Hvor skal dette ende, for priser kommer neppe til å vandre nedover i overskuelig fremtid! Samtidig mumler man om å holde måtehold hos befolkningen. Kan man da si at man mener at regjeringen også er korrupt? Mye kan tyde på det.

Ellinor Nerbø