Har vi nok tilfluktsrom i landet?

Publisert 15.3.2023
Foto: Colourbox

Nå har man snakket lenge om beredskapen i Norge. Svært få har tatt tak tilstanden på tilfluktsrommene i Norge, hvor mange man har og hvor mange som tilfredsstiller en standard som man kan tolerere? Ser man nå til rbnett.no så ser man hvordan tilstanden er der. Jeg ser for meg lignende utdaterte tilfluktsrom i langt flere byer enn bare Molde.

Det er slik at økningen i folketallet er viktig, fasader i kommunene skal skinne, men beredskapen som bør følge med har stanset opp. Så for en tid tilbake en en av landets største aviser tok en kikk i Oslo og fant mye som ikke var lovlig der heller. Altså vil dette da bli en privat sak å sørge for egen sikkerhet i en krise? Det blir dyrt. Veldig dyrt. Da dette er et statlig ansvar så ser man ikke dette, man lukker øynene. Hvilket ansvar har regjeringen i dette? Sover de i timen eller er det slik å forstå at de i statsmakten går foran folket? Klar det sier nok de fleste. For så vidt forståelig, men man må likevel ikke glemme folket de skal styre?

Er det ikke så nøye bare man har fått stemmene ved valg? Som takk for hjelpen så skal dere ikke få noe sted å søke tilflukt om det røyner på? Er det da rart at folket nå er i harnisk over den politiske tilstanden for tiden? At noen velger å trekke seg fra å velge i det hele tatt? Når man avdekker tilfluktsrom som ikke en gang egner seg som hestestall, hva skal da folket da der å gjøre? Vårt militære nettverk er visst heller ikke slik det bør være. Forsvarssjefen har nå innsett at det er for få mannskaper i alle grener, men hva gjør regjeringen? Svært lite og Sivilforsvaret holder munn, de som har dette med tilfluktsrom som sitt ansvar. Hvorfor skal det være sånn i et så rikt land som det Norge mener at det er?

Ellinor Nerbø