Har vi nok sikre tilfluktsrom?

Publisert 17.10.2022
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Etter nesten åtte måneder med krig i Ukraina, og at det er stor fare for at despoten Putin utvider «hjelpen » til å omfatte hjelp fra andre land, altså en eskalering av krigen. Har Norge som nå først ser alvoret som kan ramme våre «installasjoner», gitt Sivilforsvaret nok midler til å finne sikre nok tilfluktsrom for våre innbyggere? Det tror jeg ikke at regjeringen har tenkt på overhodet.

Tidlig i vår så tok noen av de store avisene opp undersøkelsen av tilstanden, og svært mange av tilfluktsrommene så regelrett ut som fangehull fra vikingetiden Det bygges store boligblokker, forretningsbygg etc., men har man tenkt på at man burde ha tilfluktsrom som tåler en trykk? Kan vel si at man syns man ser synet i Oslo om noe skulle skje? Tviler på om 10 % av folket hadde plass nok i de tilfluktsrommene man allerede har?

Hvordan dette står til i resten av landet kan man vel bare tenke seg. Miserabelt er vel rett å si. For det først er det langt mellom de som finnes, og enda verre blir det for folk å finne frem til dem, og når man endelig kommer dit er der fullt, det blir ikke plass. Dette er vel også et kommunalt anliggende, men har de tanker for sånt? Tvilsomt, men skatter og avgifter skal de ha.

Ikke ser det bedre ut lenger ut fra tunge by-områder. Lengre ut i landskapet ser det enda verre ut. Mange mil før man ser antydning til hvor man skal gjemme seg om Putler viser store muskler. Norge har ikke tatt høyde for at det kunne skje noe på noen måte, men NÅ ser det ut for at Ola Dunk ser et lite lysglimt slik at man «prøver å være våken». Det er for lite for sent.

Ellinor Nerbø