Hele reiselivsnæringen sliter

Publisert 2.4.2020
Foto: SAS Pressefoto.

Det er meldt at over et hundretusen mennesker innen reiselivsnæringen, står nå i fare for at deres jobb kan forsvinne. Dette er ikke annet å vente så lenge folk på død og liv skal flakse verden rundt, men å se sitt eget land ser ikke ut for å ha like stor interesse.

Hotellbransjen ser ut for å få en trøkk, og camping-livet, det vil si bobil-sesongen, kommer også til å merke dette. Så har man turismen fra utlandet, som etter min mening bør begrenses kraftig i kjølevannet av denne smitte-epedemien som kom fra Kina, og som medførte store økonomiske omveltninger i hele verden.

Norge har i mange år vert et yndet turistmål så lenge at det ikke har vert noen problemer med turismen. Selv Hurtigruten har måttet ligge i ro, og det kan man bare forvente at den gjør i mange måneder til, samt at cruice -skipstrafikken nå må begrenses kraftig så lenge denne pandemien pågår. Jeg har noen vansker med å forstå hvorfor ikke cruice-selskapene har forstått at pandemien ikke kunne treffe dem?

Det gikk også noen tid før selv Danskebåtene og Kiel-ferja innså at dem måtte ligge til kai uten en eneste passasjer. Det stoppet kanskje noe av skandalen all den tid man så at dette kunne gå helt galt avsted. Noen ganger seirer selv fornuften. At «hytteforbudet» kom var vel heller ikke så uventet når man bare tenker seg litt om.

Hvordan fortoner dette seg for båtfolket nå når alle skal strigle båten til eller i påsken for å få den ship-shape før sesongen åpner for fult? Hvordan vil dette bli når sommerferien skal tilbringes til sjøs? Her får Tollevesenet for sjøfart noe å henge fingrene i vil jeg tro, eller må de få hjelp av redningsselskapet og Heimeværnet?

Det skal bli interessant å se hvordan dette fortoner seg denne sommeren, og hvor store tap reiselivet samlet vil måtte konkludere med? Vil dette bli flere hundre millioner i tap? Det gjenstår å se. Flere som har boenheter som man før har leid ut i diverse fora vil nok merke tilbakegangen innad i landet.

Ellinor Nerbø

Redaksjonens merknad: Det at reiser innenlands i Norge har gått ned gjennom årene, skyldes helt enkelt et høyt prisnivå på det aller meste. Hadde denne næringen senket litt på sine fortjenester, så ville det selvsagt slått positivt ut for norske turister i eget land, og folk flest ville ha reist mer. Akkurat i disse dager forstår man at folk ikke reiser så mye. Frykten for Corona smitte henger i luften og setter en effektiv stopper for nesten all reisevirksomhet både innenlands og utenlands . Ja, det er tragisk for reiselivsbransjen som for mange andre bransjer. Det er jo å håpe at situasjonen snart bedrer seg og ikke varer i lang tid. Red.