Helt på tuppa?

Publisert 26.3.2020
Foto: Sfm.no

Det er kanskje i første rekke et østlands-uttrykk, men nå passer det faktisk like godt på Vestlandet og i Bergen. Man har en følelse av at Norge er i krig. Vi er kanskje det, men man får jo holde beredskapen innen for rimelighetens fornuftige grenser, og ikke begynne å skyte før vi selv blir beskutt. Som kjent er der bare en bokstav forskjell på beskyttes og beskytes!   Meningen er følgelig noe mer forskjellig.

Noe blir komisk og/eller sterkt overdrevet, når politiet bl.a. har fått inn meldinger om folk som hoster og nyser.   Hjelpe oss! Hadde slikt skjedd i «fredstid» ville vel en slik anmelder selv blitt anmeldt for å bry politiet med tull og tøys,- en slags falsk alarm – hvis det er anmeldelsesgrunn, eller i det minste sett på som fullstendig idiot.   Historien forteller ikke noe om politiet rykket ut med blålys og sirener til denne hostende eller nysende personen.   Man kan jo tenke seg hvordan det lyder når politiet får følgende melding:

Hallo er det politiets nødnummer? Mitt navn er Carona Carnonimus og sitter i min Toyota Corolla (Corona?) ved Kjøttbasaren.   Der står en person borte ved Rundetårnet og hoster. Kan dere komme kvikt – dette haster (hoster?) virkelig!

To minutter etter kommer en ny-desinfisert ambulanse og en politipatrulje med blålys og sirener og svinger inn ved Rundetårnet og omringer personen iført engangshansker – selvsagt også med munnbind.   Personen blir forelagt en bot på 20.000 kroner og kjøres direkte til Haukeland med politieksorte. Like etter kommer en tankbil fra brannvesenet og spyler et større område omkring stedet, som likevel sperres av i 14 dager. Kanskje utvides det til etter påske. Kanskje til etter 17. mai – for den datoen blir det ikke noe spesielt med i år – selv ikke i Bergen.

Når noen ser på det som en kriminell handling å hoste eller å nyse, blir det vel ikke lenge til at kremting og snyting kommer under samme forbryterske kategori. Første skritt bør bli at forretningene slutter å selge lommetørklær, og heller deler ut sterke Fisherman-pastiller gratis for om mulig å stoppe rakkerskapen. Lommetørkler oppmuntrer jo bare til mer snyting. Det bør brukerne bli snytt for!

Der ble antydet i nyhetene 25. mars at det kunne komme på tale å isolere personer med andre sykdommer og som følgelig kunne være mer mottakelig for korona-viruset. Det ble foreslått at naboer kunne steppe inn å handle for dem – også på apoteket. Hva når/hvis naboene også blir syke? Her er det bare fantasien som setter grenser for de videre tiltakene. Og hvis naboene også skal prøve å få tak i håndsprit på apoteket, så nytter ikke det lenger. De kan bli henvist til Polet – en kjedelig situasjon hvis noen av dem er totalt avholdsmennesker. Men nå er det jo legalt å lukte sprit – tidligere – før krigen – var det et betydelig minus, fysjom!

Vi lever for tiden i et slags totalisert samfunn. Du verden som vi gleder oss til krigen er over og fornuften igjen gjenoppstår………..hvis den da ikke er glemt!

Wilfred Høsteland