Helt ubegripelig med bane over Bryggen!

Publisert 13.8.2018
Av Terje Haugom, samfunnsdebattant
Foto: Sfm.no

Det er helt ubegripelig at Bergen Bystyre vil ødelegge Bryggen – kulturminnet som står blant de fremste på listen over Verdensarven – ved å la en bybane gå over denne historiske grunn – en bybane som ingen hverken i Åsane eller Fyllingsdalen vil ha!

At buss er et bedre alternativ, bevises når reisende skal transporteres fra Bergen Lufthavn Flesland til Bergen Sentrum! Da velger de langt fleste Flybussen! Ekspressbusser fra Åsane Terminal er langt mer effektive enn bybanen noensinne vil bli, der den har holdeplass ved hver «melkerampe», slik Vossatoget og andre lokalbaner hadde det i damplokomotivenes tid. Bybanen er ganske presis i ruten, men du skal likevel ikke ha det travelt!

Det er langt bedre å satse på hybridbusser, som kombinerer de gode, gamle trolley-bussenes elektriske fordeler, med moderne gass-motorer. Kommunen kan få mange busser for det som vognsettene til bybanen koster. Buss er raskere, smidigere, og lettere å integrere i vegmønsteret der folk bor! Minibusser – eller matebusser – inn til terminalene, og overgang til de større ekspressbussene, og de alternative med innlagte stoppesteder.

Det som er blodig urettferdig er, at bilistene blir loppet for enorme summer, som i vesentlig grad brukes til å videreutvikle et bybaneprosjekt bilistene aldri kommer til å bruke! Snart kommer de nye dieselbilene med så lavt utslipp, at vi snakker om 10 % av det som blir kravet i 2020! Da faller bunnen ut av byrådets argumenter for å straffe dieselbil-eierne med ekstra bompengesatser!

Enn så lenge – det er helt ubegripelig at et så ensporet bystyre får lov å fortsette et år til! Enten må velgerne si i fra ved å stemme blankt høsten 2019, eller så må de ensporede fjernes med makt! Et nytt parti må på banen SNAREST! Et parti som forstår å fjerne galskapen som mer bybane og bompenger er!