Holografisk teknologi blir tilgjengelig for alle

Publisert 19.12.2018
Foto: Holopipe

Holopipe gir deg tilgang på holografisk teknologi som frem til nå har vært forbeholdt bedrifter i olje og gassindustrien. Holopipe kan forvandle alle 3D-modell om til et hologram i løpet av sekunder som du kan plassere inn i dine virkelige omgivelser. 3D modeller og tegninger blir stadig en større del av arbeidsdagen i denne digitaliseringstiden. Applikasjonen Holopipe gjør det nå mulig å ta dette 3D innholdet ut av 2D-skjermen og vise det holografisk akkurat der man befinner seg. Mesterhus, Block Watne og Igland Garasjen er kjente merkenavn som nå tar Holopipe i bruk. Slik vil de at potensielle kunder skal kunne oppleve og forstå deres produkter bedre før kjøp. Direktøren for skytjenester og kunstig intelligens i Microsoft Norge kan fortelle at de er glade for at Holopipe nå blir tilgjengelig i hele verden.

AR-brille teknologi bak

Det er gründerselskapet Pointmedia som står bak utviklingen av Holopipe. Selskapets CEO, Jo Jørgen Stordal, forteller at utviklingen av løsningen startet med kunder i den norske olje og gassindustrien. Denne bransjen var på jakt etter en kostnadseffektiv løsning for å visualisere prototyper og skape en intuitiv produktforståelse før de gikk i produksjon. Holopipe er resultatet av en komplekse og avanserte løsning Augmented og Mixed Reality-briller (som Microsoft HoloLens) som tillot ingeniørene å skape holografiske visninger av bedriftens 3D tegninger.

Tilgjengelig på mobil og nettbrett

Med en pris på 20-30.000 kroner for en AR/MR-brille (Augmented og Mixed reality) er dette noe de færreste privatperson kan ta seg råd til. Pointmedia`s CTO Anders Horne forteller at de nå velger å gjøre Holopipe tilgjengelig på mobil og nettbrett for å kunne gi samme mulighet til privatpersoner som jobber med 3D innenfor produktutvikling, spilldesign og arkitektur. På spørsmål om hvorfor denne teknologien er så aktuell, svarer Stordal: AR-teknologien hjelper deg med å helt konkret visualisere digital informasjon som samhandler med vår virkelig verden. Teknologien muliggjør at man kan se og studere visualiseringen i fellesskap, slik får alle samme forståelse og slipper å forestille seg informasjonen basert på 2D-skjermer og flate bilder. Vi ser også at dette reduserer behovet for 3D printet plastmodeller noe som naturligvis er miljøvennlig.

Skyløsning med nytt format

Utviklerne hos Pointmedia har i samme anledning utviklet et nytt og unikt holografisk format som de kaller for holo. Når en 3D-modell lastes opp til Holopipe-plattformen, konverteres det  automatisk til holo-filformatet som er optimalisert for AR (augmented reality). Vi har utviklet et enklere, raskere og optimalisert økosystem som gjør det raskere å skape, visualisere og dele holografisk informasjon. Holopipe sine servere og skyløsning er bygget på Microsofts plattform Azure. Dette sikrer trygg og rask tilgjengelighet over hele verden. Microsoft Norge sier: “Teknologi som utvidet virkelighet hjelper bedrifter å skape nye måter å visualisere, samhandle og innovere. Vellykkede AR-prosjekter krever både kreativitet og kompetanse. Holopipe gjør det enklere for alle å ta i bruk teknologien i sine bedrifter, og skyen gjør det mulig for brukerne å samarbeide, dele og utveksle hologrammer på tvers av enheter og plattformer. Vi er glade for at appen nå blir tilgjengelig for brukere over hele verden”, forteller Christopher Frenning, leder for skytjenester og kunstig intelligens i Microsoft Norge.

Hvem har mest nytte av Holopipe

Holopipe er egnet for arkitekter, ingeniører, skulptører, designere, kunstnere, spilldesignere, industrielle designere og ingeniører hvis 3D er en del arbeidsdagen. Holopipe er også nyttig for 3D-printing, da det gjør det lettere å visualisere og kontrollere produktet før man printer. Forbrukerversjonen som nå er tilgjengelig som applikasjon for iOS og Android, støtter omlag 40 forskjellige 3D formatene. Anders Horne legger til at det kommer en rekke oppdateringer fremover med enda bredere støtte og funksjoner.

Skoleelevene har allerede tatt dette i bruk

Arkitektur, design og kunststudenter  (KDA) ved Elvebakken skole i Oslo har allerede brukt Holopipe siden skolestart til å vise arbeidet sitt holografisk. Med dette verktøyet kan raskt se hvordan arbeidet sitt ser ut i den virkelige verden, i stedet for å vente for eksempel på en 3D-print av modellen eller fotomanipulasjoner. Appen har også en funksjon for å tegne i 3D, slik at elevene kan skape og tilføre egne kunstverk på hologrammene. Med Holopipe deler de så sitt ferdige 3D arbeider direkte til læreren for evaluering og tilbakemeldinger. Videre brukseksempler kan være der en en designer i Oslo laster opp sin 3D-modell, slik at kunden i New York bare sekunder etter kan laste den ned som et hologram der vedkommende befinner seg. Snapshot-funksjonen gjør at man kan plassere ut 3D-designet som et hologram og ta stillbilder fra ulike vinkler og avstander.

De største husleverandørene ser potensiale med AR

Stordal forteller at Block Watne, Igland Garasjen og Mesterhus så umiddelbart potensiale med AR-teknologien og ønsket å være med fra starten av.
– Dette gjorde at vi opprettet en egen merkevarekategori i appen, der det er gratis for alle brukerne å se hologrammer fra denne type tilbydere. De potensielle huskjøperne har nå mulighet til å sette opp det utvalgte huset på sin egen tomt, rotere, plassere og gå inn i huset for å studere utsikten fra stuevinduet som om huset faktisk står der.

Pointmedia – Norsk pioner innen holografiske systemer

Holopipe ble utviklet av Pointmedia, basert i Oslo, Norge, en pioner innen holografisk teknologi. Selskapets utvalg av tjenester og produkter inkluderer applikasjoner for utvidet virkelighet (AR), virtual reality (VR) og blandet virkelighet (MR). CEO Jo Jørgen Stordal grunnla Pointmedia i 2010. Blant annet utvikler selskapet holografiske systemer for både næring og offentlig sektor. Kundebasen består av ledende selskaper innenfor olje-, gass-, eiendoms- og utdanningssektoren.

Hvordan komme i gang

Systemet er gratis å bruke og med 3 forskjellige abonnement for kunne å laste opp 3D modeller.

3D modellene laster man opp på www.holopipe.com

App Store:  https://itunes.apple.com/no/app/holopipe/id1329212854?l=nb&mt=8

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Pointmedia.Holopipe