Huseiere kan med tiden få sjokkregning

Publisert 17.3.2023
Foto: sfm.no

Nå har altså EU banket gjennom at alle hus skal isolere mer. Fem cm mer isolasjon skal tillegges den du allerede har i huset ditt. Videre handler dette også om vinduene dine. Er de tette nok? Om ikke må disse også skiftes ut. Dører ut like så. Da er det en ting jeg lurer på, Hvordan ligger dette an for hus som er verneverdige, altså hus som er over ett til to hundre år gamle? Der har jo Norge noen regler som gjelder, og hvordan harmonerer dette sammen?

Kan man havne i en situasjon at dette blir «kulturkrasj»?? Vernebestemmelser v.s EU-krav? Hvordan skal det i så fall kunne løses? Dette kan bli veldig dyrt for noen, kanskje for mange også. Hva blir så det neste de finner på? Forbud mot telt fordi du puster ut Co2? Altså blir det utegåernekt det neste? Man kan saktens harselere med dette, men det ligger nok mer alvor der også, men hva med fornuften i dette her?

Selv borettslag vil rammes av disse reglene, noen vil få noen kostnader med etterisolering for disse fem centimeterne som faller på beboerne som kan øke fellesutgiftene en god del. Ikke alle borettslag har innestående økonomi som kan bære denne kostnaden, for dette kunne neppe styrene der se komme. Ikke nok med at man tvang borettslag å installere el-bil-ladere, nå kommer dette i tillegg.

Skal du bo, får du jammen bare betale, for noe man slettes ikke trenger, men sånn har det blitt. Det snakkes også om at det på sikt skal forbys å bruke fyringsovner. Blir det da også tilføyet en utslippsavgift for mennesker, en slags fjerteavgift om litt? Vent å se, dette her er ikke avsegstyrt enda, det kommer nok mer.

Ellinor Nerbø