Hva betyr det «å gande»?

Publisert 23.4.2024
Foto: Colourbox

Langt inne på Finnmarksvidda som ellers i nord så sier man at «noen har «gandet meg».. Mange har nok lurt på hva dette skal forestille eller bety, at man «gander» noen. I utgangspunktet skal dette bety at man kaster ondskap over på en annen person. Dette er og har sitt utspring i den samiske kulturen. Er man i «unåde» hos noen så blir man litt ugrei overfor den man misliker og gjør en del ting som rammer den man vil ødelegge noe for.

Nå har dette uttrykket kommet opp på bordet i politikken i Porsanger. Ordføreren har vurdert om slike tilfeller skal politianmeldes. Dette ordet «ganding» har med vindmøller å gjøre i denne sammenheng. Kan mye av sånt også ha med ondskapsfull sladder og annet ufyselige gjerninger mot noen å gjøre? Altså at en som ønsker å stikke kjepper i hjulet til en man bevisst går inn for å ødelegge hverdagen for, så bruker man dette uttrykket «å gande personen». Altså å gjøre livet så surt for den man velger seg som offer at denne til sist gir opp.

Man har også i det samiske miljøet dette med den trommen som sjamanistvirksomheten benytter seg av for å «jage vekk onde ånder» som man sier, eller at man skal fremkalle frykt for den frykten som noen føler på? Da slår man på denne «skinn-boksen» med et reinsdyrbein eller andre tilrettelagte saker med på en spesiell måte mener man.

Når sånt skal diskuteres om man skal anmelde denne «kulturen» som noe straffbart ved tanken på en vurdering for en anmeldelse, da må jeg ærlig talt si at jeg stusser over tanken. Denne type overtro har da vel ikke noe i politikken eller som gjenstand for politietterforsking å gjøre eller hva? Riktig nok så grenser man i østre Finnmark til Russland, men det får da være måte på å leve i overtro som ikke samsvarer med virkeligheten, og selv om noen ønsker en annen «dit pepperen gror»!

Ellinor Nerbø