Hva er et hjem uten kjøkken?

Publisert 26.10.2018
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Tarvelig at politikerne i Kristiansand ikke vil ha kjøkkenet tilbake på alle sykehjemmene i Kristiansand. Demokratene har alltid vært en stor forkjemper for at alle landets sykehjem må ha eget kjøkken som skal lage sunn og god mat til de eldre, ved å få kjøkken tilbake på alle sykehjemmene i Kristiansand og hele Norge. I en landsomfattende spørreundersøkelse viste det seg at 2 av 3 sykehjem hadde eget Kjøkken i 2010 Utviklingen har de siste årene gått fra vondt til verre.

Derfor fremmet jeg på nytt et forslag i Kristiansand bystyre på onsdag den 24. oktober forslag: » I nye K3 skal alle sykehjemmene ha egne kjøkken». Til min store overraskelse ble mitt og Demokratenes forslag avvist med stemmene 48-5. Heller ikke Demokratenes forslag om at: «Bystyret ber om at det på alle sykehjemmene i Kristiansand skal være tillat til å servere øl og vin ved arrangementer» ble utrolig nok avvist med stemmene 35-18.

Etter min og Demokratene sin mening viser dette dessverre at det store politiske flertallet i Kristiansand kommune, ikke tar våre eldre heders kvinner og menn som bor på sykehjem alvorlig. Jeg må også legge til at de eldre som bor på sykehjem betaler hele 85 prosent av sin trygd for å bo på sykehjem. Og hva er et hjem uten kjøkken? Underernæring og feilmedisinering på norske sykehjem er et stort problem som må løses. Når undersøkelser og forskning fra 2016 viser at 36 prosent av beboerne på norske sykehjem er underernært er ikke løsningen å fjerne kjøkkenet slik altfor mange privatiserings-politikere mener.

Det er ikke til å komme ifra at med Høyre og FrP i regjering, har dette blitt meget dårligere de siste 5 år, ved at flere og flere sykehjem har konkurranseutsatt kjøkkendriften. Maten til våre eldre har beviselig ikke blitt bedre av å fjerne kjøkkenet på norske sykehjem, tvert imot. God ernæringsstand er en viktig forutsetning for helse og livskvalitet. Demokratene mener de eldre skal hedres og taes godt vare på. Det er de som bygde landet vårt. Så Selvfølgelig må alle sykehjem ha eget kjøkken, som lager hjemmelaget kvalitets mat som også sprer deilig matlukt ut til korridorene. Det vil helt sikkert også gi våre eldre bedre matlyst, god appetitt og et bedre liv. Demokratene kan og vil aldri godta at eldre sulter i hel på norske sykehjem. Nok er nok, og Demokratene sier stopp!

Vidar Kleppe
Gruppeleder for Demokratene i Kristiansand bystyre