Hva gjør dem til «orakler»?

Publisert 13.3.2019
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Mediene har sine såkalte kommentatorer både innen politikk, sport, og nær sagt alle andre områder. De er alle journalister – kanskje unntatt en del av dem innen sporten. Etter aktuelle nyheter og temaer kommer så en av disse kommentatorene inn med sine analyser – sine meninger og oppfatninger som visstnok skal være det endelige svaret på hva som helst. Det er det svaret lyttere, seere og lesere skal forholde seg til – det er fasiten for den aktuelle nyhet eller hendelse. Det er sannheten. Ekspertisen har talt! De vet alt om alt!

Hvilke kriterier ligger til grunn for at disse kommentatorene så selvfølgelig har de rette svarene? Svarene er jo deres egen oppfatning – ja endatil også i mange tilfeller deres egen holdning til den aktuelle saken/nyheten. Altså er det da en selvbestaltet kunnskap som de mener de selv har. De tror de representerer allvitenheten – de er orakler.

Noen av dem blir så over-ivrige at de dummer seg ut i sin selvgodhet. En av de ferskeste er den relativt nye Mathias Fischer, som ganske ofte den senere tiden har dukket opp både i TV2 og i Bergens Tidende med sine «forklaringer» på ditt og datt. Veteran-journalister som Pål T. Jørgensen og Oddvar Stenstrøm i TV2 tar ham i skole, men slike personer som Fischer lar seg neppe skolere. De er selvutdannet nok – mener de.

Denne 25-år unge broileren, som neppe har vært ute i arbeidslivet, og som ut fra sin unge alder har en ganske begrenset livserfaring for øvrig prøver å gi inntrykk av at han vet alt om alt. Han har i hvert fall kunsten i å markedsføre seg selv. Lenge leve selvgodheten og navlebeskuelsen! Han har allerede tråkket såpass grundig i salaten at hen neppe tas alvorlig lenger.

Når så det skjer i så ung alder, kan det selvsagt bety visse begrensninger for ham som en fremtidig kommentator. Han vil ikke så lett bli tatt alvorlig som en mer moden kommentator – når (hvis?) så langt kommer. Så langt har de to TV2-veteranene beskyldt Fischer for billig retorikk om eldre mennesker – noe som viser at han ikke har skjønt noen ting – og journalistikk på et lavt nivå. (Referert i BA 6. mars).

Kanskje også litt eldre kommentatorer og selvbestaltete orakler også bør se litt nærmere på seg selv i blant? De er heller ikke allvitende overmennesker!

Wilfred Høsteland