Hva godt gjør oppdrettsnæringen?

Publisert 23.8.2024
Foto: Colourbox

I mine øyne så ser jeg ikke at dette er et gode. Denne næringen ødelegger for andre fiskeinteresser som yrkes-fiske i tradisjonell forstand. Da tjente man penger, men i dag så er oppdrett kommet som noe supert, og da krever man medisinering av fiskesorten man skal drive oppdrett på. Dette er svært uheldig som kan få konsekvenser for den som skal spise denne fisken.

Smolten dør i hopetall, og millioner av dem blir ikke produktiv sies det, og hvordan skal man da skaffe mer til dette oppdrettet når den blir steril? Jeg misliker sterkt dette nærings-instrumentet som det laks og andre oppdretts-fiskesorter står overfor? «Økologisk ødeleggelse» fra naturlig vekst av samme fiskesorter er svaret. Det hjelper ikke å ta dette til landbaserte oppdretts-tanker som om man ser «oljetankbåter» på land liksom?

Hva hadde skjedd om folk ikke kjøpte dette medisinbefengte produktet og boikottet hele næringen? Heller send dette til «vennene deres» og la de spise av galskapen. Jeg spiser i alle fall ikke dette medisinbefengte svineriet. Jeg sier det så sterkt, og mener hver eneste bokstav. Takke meg heller til naturlig fisking fra båt og at kvoter er slik de trenger å være, da har man naturlig mat å spise som vokser på naturlig måte, ikke fullmedisinert til feil form slik en fisk er i naturlig frihet i havet.

Jeg har opplevd å få torsk i fra havet som har beitet i nærheten av lakse-nørder, og har sett ut som en stor S i formen. I tillegg er den blaut som en manet. Den er ikke appetittvekkende i det hele tatt. Nå har vi også pukkellaksen som noen mener ikke hører hjemme her. Kan noe av dette skyldes at naturlig laks har fått misdannelser som følge av laksefor, men ment for oppdrettslaksen, og da formert seg til denne pukkellaksen som folk ikke liker, men som noen ha sett og ment er like god som annen laks. Da må man vel heller fiske på den om man ser den? Jeg har enda ikke smakt den og kan ikke uttale meg om smaken.

Ellinor Nerbø