Hva kan og må gjøres?

Publisert 14.9.2020
Foto: Sfm.no

Det klages over «Harry-handel» i Sverige. Når man ser på hva matvarer, kjøtt og alkoholholdige drikker koster i Sverige, – i forhold til prisene på denne siden av Kjølen, – er det ikke å undres!

Skal nordmenn kunne slippe å la seg friste av svenske priser og taxfree, må en drastisk endring til i Norge. Lønns- og avgiftsnivået må ned på linje med gjennomsnittet i EU-landene. På absolutt ALLE områder! Skal Norge kunne eksportere andre varer enn laks, olje og gass, må prisnivået i Norge ned. Nordmenn må kunne akseptere et lavere lønnsnivå, dersom eksempelvis et brød koster 10 kroner, en liter melk 8, osv. Og at avgiftsnivået senkes tilsvarende. Deriblant exit bompenger.

For dem med inntil kr. 750.000.- i året bør skatten senkes tilsvarende, for dem over det til 1 million som nå, og over der progressivt økende. Oppheves Vinmonopolet, og alkoholholdige drikkevarer står side om side med saft og brus i dagligvare-forretningene, – som ellers i Europa, – med EU-priser, blir det ikke mer konsum, men enklere å handle – uten å måtte dra til f.eks. Sverige. Statistikk fra EU-land viser ikke mer fyll, selv om sprit og brød kan kjøpes i samme butikk.

Turistene fra Europa vil synes det blir mer attraktivt å feriere i Norge, da de gjenkjenner prisnivået på mat og hoteller. Skal Norge få til det etterlyste «grønne skiftet», må kanskje Stortinget og regjeringen innføre slike endringer. Ingen får reelt sett mindre å rutte med. Lønn og prisnivå vil stå i forhold til hverandre. Også boligprisene må senkes i takt med nivået ellers.

Terje Haugom, samfunnsdebattant.