Hva slags samfunn skal vi ha?

Bergen. Publisert 25.11.2016
Av Terje Haugom
Illus.foto: Colourbox

En av tre nordmenn ønsker statlig narkosalg, leser vi i media. Alvorlig talt! Hva slags samfunn skal dette bli? Enhver med et minimum av omløp i hodet vet jo hvordan narkotika virker vanedannende, nedbrytende og sløvende – hvert stoff på sin måte.

Blir avhengig av misbruk

Alkohol, narkotika og tobakk er menneskehetens verste påfunn, og som vi egentlig godt kunne klare oss uten! Det går an å feste uten rus! Ta bilkjøring, f.eks. Egentlig burde ingen som misbruker alkohol og/eller narkotika (tobakk er også et narkotikum!) få lov til å kjøre bil. De burde fratas «lappen» og henvises til buss og bane, inntil totalt avhold er bekreftet! Ingen har lov å kjøre motorkjøretøy (eller båt) i ruspåvirket tilstand. Og hvem vet hva som sitter bak rattet der ute i trafikken, – med knappenåls-pupiller, og rosa elefanter i baksetet!

Avholdsfolk – og de som bare tar seg et glass i ny og ne, men aldri samme dag/kveld de skal kjøre – ser mye rar kjøring ute i trafikken, og politiet burde ha langt flere ressurser til å slå ned på slikt – på strengeste måte! Noen vil hevde at cannabis må da kunne brukes i medisinsk sammenheng. Ja vel, det er greit det, men så skal de heller ikke sette seg bak rattet! Mennesket burde egentlig klare seg uten rus. For en del av oss er det slik, men svært mange har tydeligvis behov for å «flykte fra den harde virkelighet». Og mange blant dem blir dessverre avhengige av misbruket.

Ansvaret gjelder alle

Alle er ansvarlig for sine handlinger! Ansvaret overfor andres ve og vel gjelder enhver av oss. Den ugjerning som skjer pga. rus, har INGEN formildende omstendigheter, – KUN skjerpende! Hvis staten går inn for legalisering av narkotiske stoffer, er verden blitt gal! Ingen tvil! Det finnes kulturer i verden som faktisk har et sunnere forhold til rusmidler – likevel er det kanskje det eneste positive!