Hvem er farligst i trafikken?

Publisert 5.3.2021
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Flere skribenter er skeptisk til bilførere over 80 og trafikksikkerheten i den anledning. Men da må det være lov å spørre: Hvem er farligst i trafikken, – de over 80, eller de under 25? Hvem er det som freser rundt BMW og Jaguar I-pace, og tror de er konge på veien?

Hvis noen er i tvil om hvem som representerer den største faren i dagens trafikk, er det på tide å sjekke statistikkene! Mange bilførere over 80 kjører like trygt som drevne yrkessjåfører! En legesjekk en gang i året er nå likevel fornuftig. Og i tillegg er det betimelig å spørre:

Hvem av de nevnte aldersgruppene kjører ofte bil med kokain i neseborene, og med pupiller som knappenålshoder? Er leseren fortsatt i tvil?

Terje Haugom, samfunnsdebattant.

Redaktørens merknad: Som innsender skriver, så bør «tvilerne» søke opp statistikker som kan kryss-sjekkes flere steder. Å hevde at eldre er de farligste i trafikken, er like idiotisk som å hevde at Stortinget ligger midt i Paris.

I løpet av perioden våren 1964 – våren (?) 2021 (57 år), så har jeg kjørt både sykkel, motorsykkel, bil, lastebil og buss. Ikke en eneste gang har jeg vært involvert i trafikkulykker som jeg selv har forårsaket. Jeg har også kjørt bil og buss i flere europeiske land, samt i USA, Canada og England. Har fortsatt alle bokstavene på lappen 😊

Ganske tidlig lærte jeg noen grunnregler;

– å være uthvilt før man setter seg bak rattet
– å være klinisk klar i toppen
– å holde avstand til trafikken foran deg

– å holde øynene på veien og samtidig holde øye med trafikken bak deg
– å holde hendene på rattet
– å avpasse farten etter forholdene

De få linjene over er det ganske mange unge og middel-aldrende kvinner og menn i dag som synder mot, noe jeg daglig både får oppleve å se i trafikken østafjells, men sikkert også de fleste andre steder i landet. En del bilførere er også ruset i trafikken, hvilket er livsfarlig både for dem selv og for andre. Rusete bilister har intet på veiene å gjøre og bør ei heller få inneha hverken bil eller førerkort av noe slag. Red.