Hvem har lov å fuske i sin utdanning?

Publisert 9.2.2024
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Nå ser og leser man i nyheter at selv Ida Volden Backe, sentralbanksjefen, skal ha et utilsiktet forhold til sin utdannelse og muligens ha foretatt plagiering i sin økonomi-oppgave? Er dette et mønster for å ta en utdannelse, da har vi vel feilet i det høyere utdannings-systemet. Altså fusk skal lønne seg for å få en toppjobb? Jo mer du fusker jo bedre. Dette igjen forteller nok at jo frekkere man er, jo lengre kommer man?

Så tar vi sammenligningen med Erna Solbergs ektefelle som i 27 år, skal ha drevet med fusk og bedrag? At det går an? Om jeg hadde valgt å ville kalle meg for ett eller annet, hva hadde da skjedd tro? Heldigvis så ser man at man noen få ganger finner en og annen ærlige sjel, men de er jaggu langt imellom.

Man skriker og roper på uærligheter, men er alle like ærlige tro i alle offentlige instanser? Neida, det ser vi nå, dette er bare toppen på kakens krem-kule, det siste dropset helt på toppen? Da bør man nok spise kaken helt eller ned til fatet den står på, og så spytte det verste ned i en bøtte, ta det i matavfallet – for å si det på den måten.

Altså! Ta det onde ved roten for så å starte på toppene og arbeide seg nedover i systemet til rusket er vekk. Det blir litt av en rydde-jobb og hvem tar denne jobben? Ikke engang justismyndighetene klarer det, for der er det vel også kanskje noe rusk i forgasseren?

Ellinor Nerbø