Hvor er folkeskikken blitt av?

Publisert 9.6.2018
Av Jan Hansen
Arkivfoto: Sfm.no

Etter hele 20 års opphold i den svenske grensebyen Strömstad, er det mer enn god grunn til å spørre om det som står i overskriften. Det klages mye i Norge på mennesker som kommer fra andre land. Men hvordan står det til med innfødte nordmenns folkeskikk utenfor egen landegrense?

Når man eksempelvis står i en kassakø inne på et kjøpesenter, så er det ikke så særlig behagelig å få en handlevogn kjørt rett inn i ryggen på seg. Gjør man et forsøk på å si pent til vedkommende at det må man ikke gjøre – og på deres eget språk, så risikerer man å få en sleivete kommentar i stedet for en unnskyldning og beklagelse. Så har du dem som presser seg forbi kassakøer, og som nærmest står halvveis over en kunde som er i ferd med å legge opp sine varer på båndet, og da hører man gjerne at ”jeg skulle bare spørre”. Altså: Slett eller ingen folkeskikk!

På de fleste kjøpesentre i Sverige er det godt om parkeringsplasser og de er ofte bredere enn dem i Norge. De er også gratis. Mellom disse går det ofte markerte felt, og ment for at de handlende skal kunne gå trygt til og fra butikken. Så raser det inn bobiler som nå er like store som bybusser. De tar to parkeringsplasser i lengden og sperrer dermed gangfeltet, og slik at de handlende må gå der bilene skal kjøre. Flere nordmenn er blitt tilsnakket av både butikkpersonale og vakter. Da blir de ofte skjelt huden full av bobileiere som mener at de er konge over alle andre. Altså: Slett eller ingen folkeskikk – igjen.

I Sverige som i Norge finnes det parkeringsplasser som er tilknyttet bolighus. Disse blir leid av dem som leier bolig samme sted, og de må selvsagt betale leie for plassen. Ofte skjer det på Oslovägen i Strömstad at norske, både menn og kvinner, kjører inn på private områder og stjeler folks parkeringsplasser. Ofte unnskylder slike simple tyver seg med at ”jeg så ikke skiltet”. Men jeg skal si dere at Systembolaget (hvor det handles vin og brennevin), det ser de selv i den tykkeste tåken eller nattemørke. En norsk kvinne som ble bedt om å flytte sin bil slik at p-plass leieren fikk sette fra seg sin egen, spurte vedkommende rett ut om ”hvorfor er det ulovlig å stå her da”, og i en temmelig så arrogant og ekkel tone. Jeg var selv vitne. Hun likte ikke å bli tilsnakket. Altså: Ingen eller slett folkeskikk – igjen.

Så har vi alle reserbillister som skal til og fra MS Fjordfyll 1, 2, 3 og 4. På den nordre innfartsåren til Strömstad varierer hastigheten ned til fergene fra 80 km/t så ned til 60 km/t, videre ned til 4o km/t, så ned til 30 km/t og opp til 50 km/t rett før inn- og utkjøringen ved fergeterminalen. På denne ruten er det også mange sideveier, utkjørsler og overgangsfelt. På dagtid som på kvelds- og nattetid, registreres svært ofte biler og motorsykler med norske skilt, som kjører temmelig langt over fartsgrensen. Nå i disse tider er det så ille at mange av de eldre i byen faktisk er redde for å krysse gater i frykt for å bli påkjørt. Så har vi ”billister” som blir skikkelig ekle i munnen sin fordi de har kjørt mot enveiskjøringer og nesten kjørt på gående og syklende, til og med folk med gåstol. Altså: Ingen eller slett folkeskikk – igjen.

Til dere som måtte kjenne dere igjen i det som her beskrives. Bli i stedet på den andre siden av grensen, og slik at andre nordmenn som gjør rett og sjel for seg og som steller seg ordentlig, kan få ha det hyggelig og trygt under sine opphold i den fine grensebyen.